Rurki z bitą śmietaną (ciasto francuskie)
Rurki z bitą śmietaną (ciasto francuskie)
17 stycznia 2020
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-śmietanowym 0 0 0
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-śmietanowym
19 stycznia 2020

Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym

Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 białko do posmarowania przed wypiekiem

Składniki na krem budyniowy:

  • 550 ml mleka
  • 12 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez cukru (łącznie 60 g)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 220 g masła
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • odrobina brandy lub wódki

Przygotowanie

1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Polecam skorzystanie z krajacza/rozdrabniacza do kruchego ciasta - pomaga zaoszczędzić sporo czasu i sił ;) Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.
2
Słonecznik, 70 g masła, 8 łyżek cukru oraz 4 łyżki mleka umieścić w garnku, wymieszać i zagotować. Pozostałe masło zostawić w temperaturze pokojowej, by zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.

Blachę z piekarnika lub dużą blaszkę na ciasto wyłożyć matą silikonową (w ostateczności papierem do pieczenia, ale odklejenie z niego upieczonej masy może okazać się kłopotliwe). Zagotowaną mieszankę słonecznikową przełożyć na blachę z matą, rozprowadzić szpatułką po całej blaszce i wyrównać.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 17-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać, by słonecznik nie przypalił się, bo będzie gorzki. Ostudzoną masę połamać na drobne okruszki.
3
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu. Posmarowane foremki układać w misce lub dowolnym pojemniku.
4
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i pokroić na paski ok. 2 cm szerokości. Powinno wyjść ok. 28-30 pasków. Poszczególne paski zawijać na natłuszczone foremki zaczynając od węższej części w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu mogą się rozpadać, a nadzienie wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części. Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
6
250 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać 4 łyżki cukru, budynie w proszku oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do gotującego się mleka i gotując dalej na małym ogniu mieszać do zgęstnienia. Uważać, żeby masa budyniowa nie przypalała się od spodu. Gdy budyń zrobi się gęsty, zdjąć z ognia i wystudzić.
7
Do wystudzonej masy budyniowej dodawać partiami miękkie masło i ubijać mikserem do połączenia. Następnie dodać pokruszony karmelizowany słonecznik oraz brandy lub wódkę i przez chwilę dalej ubijać do dokładnego wymieszania. Alkohol dodawać małymi porcjami i sprawdzać, czy już wystarczająco podkreślił smak kremu, czy warto dodać trochę więcej :) Powstałym kremem nadziewać upieczone rurki. Dla wygody można włożyć dwie rurki na raz do kubka i wtedy napełniać kremem. Rurki w ten sposób nie wyślizgują się z rąk, a poza tym mamy dwie wolne ręce do obsługi szprycy czy rękawa cukierniczego. Na koniec można posypać rurki cukrem pudrem. Jeżeli masz pod ręką wolny zapas bitej śmietany, część rurek możesz dla urozmaicenia napełnić śmietaną.
8
W przypadku większych imprez rurki możesz upiec dzień wcześniej, a krem przygotować w dniu przyjęcia. W takim razie przykryj rurki pokrywką lub folią spożywczą czy aluminiową, żeby zachowały świeżość. Natomiast nadziewane rurki schowaj na noc do lodówki i wyciągnij ok. 30-40 minut przed ponownym podaniem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.