Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki
30 lipca 2020
Szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego
8 sierpnia 2020

Składniki podstawowe:

  • 1 mała kapusta pekińska (lub pół dużej)
  • 3 nieduże gruntowe ogórki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy konserwowej

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • odrobina słodkiej papryki
  • kilka listków rozmarynu
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków oregano

  • UWAGA: świeże zioła można zastąpić suszonymi

Przygotowanie

1
Przygotowanie sosu: zioła posiekać drobno i wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić na chwilę do tzw. przegryzienia.
2
Kapustę pekińską posiekać na cienkie paski. Ogórki pokroić na plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Jeśli pomidorki są malutkie, zostawić w całości. Jeśli duże, przekroić w pół. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem.
3
Sałatka świetnie pasuje do grillowanych dań oraz jako dodatek do obiadu czy kanapek. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.