Słonecznikowiec
Słonecznikowiec
2 października 2020
Gęsta gorąca czekolada ze śmietanki i kakao
Gęsta gorąca czekolada ze śmietanki i kakao
5 października 2020
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe. Świetne na podwieczorek, jako dodatek do śniadaniówki szkolnej lub do pracy. Gościom również będzie smakować :)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 200 g cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 90 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu waniliowego do ciast
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

1
Jogurt wymieszać widelcem lub trzepaczką rózgową z mlekiem, olejem i jajkami. Dodać aromat waniliowy.
2
W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać i dodać do mieszanki z jogurtem.
3
Foremkę keksówkę (wym. 12 x 30 cm) wysmarować odrobiną tłuszczu i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185 stopni przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.
4
Studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.