Walentynkowe serniczki na zimno
Walentynkowe serniczki na zimno
2021-04-12
Krem z mascarpone i masłem orzechowym do tortów, deserów i babeczek
Krem z mascarpone i masłem orzechowym do tortów, deserów i babeczek
2021-04-13
Rurki z kremem zwykle przywodzą mi na myśl beztroski czas dzieciństwa oraz ciepłe letnie dni. Zatrzymaj się na chwilę i spraw sobie tę przyjemność. Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella są bardzo proste do zrobienia. Taka mała rzecz, a cieszy :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 20 g czekolady gorzkiej (4 kostki)
  • ok. 20 g czekolady mlecznej
  • opcjonalnie: białko do posmarowania rurek

  • Dodatkowo na polewę:
  • 15 g czekolady gorzkiej (3 kostki)

  • UWAGA: do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki

Przygotowanie

rurek z ciasta francuskiego z kremem straciatella

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Podzielić ciasto na 10 równych pasków, krojąc równolegle do dłuższej krawędzi.
2
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować bardzo cienką warstwą foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać z nich ciasto po upieczeniu.
3
Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części foremki w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a krem wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.
4
Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 215 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU STRACIATELLA: Czekoladę gorzką i mleczną zeskrobać obieraczką do warzyw lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, cukier puder oraz mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na sztywno (ok. 4-6 minut). Do ubitego kremu dodać tartą czekoladę mleczną i gorzką. Wymieszać łyżką.
7
Gotowy krem przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać nim całkiem wystudzone rurki. Dla wygody puste rurki można wkładać pionowo po 2-3 sztuki do kubka i wtedy napełniać kremem. Następnie obrócić rurki i uzupełnić kremem z drugiej strony, jeżeli nie zostały wypełnione do końca.
8
PRZYGOTOWANIE POLEWY: 3 kostki czekolady gorzkiej pokruszyć i rozpuścić w mikrofalówce. Przełożyć do woreczka cukierniczego z bardzo wąską końcówką i ostrożnie wyciskać spiralnym wzorkiem na rurki z kremem. Odstawić na kilka minut do stężenia.
9
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem potrzymać przez ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.