Słony karmel
Słony karmel
23 października 2020
Puszyste muffinki bananowe
Puszyste muffinki bananowe
27 października 2020
Wykwintny tort serowy to doskonała propozycja zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Słony karmel nadaje ciastu intrygujący smak, a blanszowane jabłka rześkości. Tort nie jest zbyt słodki, ale za to bardzo pyszny :)

Składniki na ciasto:

  • 400 g kruchych ciastek typu petitki
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 3 jabłka
  • 50 g brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (ewentualnie 6 goździków w całości)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki wody

Składniki na krem:


Przygotowanie

1
Przygotować słony karmel według niżej podanego przepisu (kliknij w obrazek). Karmel można przygotować dzień wcześniej lub nawet z dużo większym wyprzedzeniem.
 
2
Ciastka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie bardzo drobno pokruszyć. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Podzielić na dwie równe części.
3
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 100 g masła roztopić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce i dodać do jednej połowy pokruszonych ciastek. Bardzo dobrze wymieszać. Papier do pieczenia zmoczyć wodą, zgnieść w kulkę, a następnie wyłożyć nim foremkę tortową (o średnicy ok. 25 cm). Okruszki utarte z masłem przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i delikatnie ugnieść (docisnąć palcami do dna). Nadmiar papieru do pieczenia można obciąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut do delikatnego zarumienienia.
4
Upieczony spód bardzo ostrożnie wyjąć z foremki i studzić na kratce (można razem z papierem do pieczenia). Nie przejmować się, jeżeli spód się połamie, po poskładaniu tortu będzie dobrze :)
5
Teraz kolej na drugą połowę okruszków. Roztopić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce pozostałe masło (50 g). Dodać do reszty pokruszonych ciastek i dobrze wymieszać. Masa będzie przypominać mokry piasek. Tortownicę ponownie wyłożyć zmoczonym i zgniecionym papierem do pieczenia. Okruszki z masłem przesypać do tortownicy, rozłożyć równomiernie i delikatnie ugnieść dociskając do dna. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 14 minut do nieco mocniejszego zrumienienia.
6
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia, a następnie pokruszyć i przesypać do miseczki.
7
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, sok z cytryny, cynamon, imbir, goździki i szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzewać na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok i zrobią się dość miękkie (ok. 15-25 minut w zależności od rodzaju jabłek i wielkości kawałeczków po pokrojeniu). Od czasu do czasu zamieszać, ale uważać, by nie zrobiła się pulpa. Pod koniec wyciągnąć z masy goździki, o ile były wrzucone całe, a nie zmielone.
8
W międzyczasie w małej filiżance rozpuścić 1 łyżeczkę mąki w 2 łyżkach zimnej wody. Dokładnie wymieszać i przelewać cienkim strumieniem do gotujących się jabłek (gdy już jabłka zmiękną), intensywnie mieszając. Podgrzewać przez kolejne 4-8 minut, aż sok zgęstnieje. Gotową masę zostawić do całkowitego wystudzenia.
9
PRZYGOTOWANIE KREMU: do filiżanki wlać 60 ml śmietanki, wsypać płaską łyżkę żelatyny i zostawić na ok. 10 minut do napęcznienia. W wysokiej misce pozostałą dobrze schłodzoną śmietankę ubijać do powstania delikatnej kremowej konsystencji (nie na sztywno).
10
W osobnym naczyniu ubić 100 ml słonego karmelu, 250 g serka śmietankowego, 3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone i łyżeczkę aromatu waniliowego do powstania jednolitej masy. Dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wymieszać.
11
W niedużym garnku zagotować 1 szklankę wody, zmniejszyć ogień i nałożyć sitko (jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą). Do sitka wstawić filiżankę z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
12
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy śmietankowo-karmelowej, żeby wyrównać temperaturę. Dodać mieszankę z żelatyną do pozostałej masy śmietankowej. Dobrze wymieszać łyżką.
13
Spód ciasta (ten, który piekł się jako pierwszy) przełożyć do tortownicy. Okrężnym ruchem wylać na ciasto ok. 2/3 pozostałego karmelu. Przełożyć trochę ponad połowę masy kremowej. W kremie zrobić leciutkie wgłębienie i ułożyć w nim całkiem wystudzone nadzienie z jabłek, nie sięgając do krawędzi tortu. Wyrównać górę.
14
Z pokruszonej masy upieczonych ciastek odłożyć ok. 6 łyżek okruszków, a resztę wysypać na jabłka. Uklepać, by powstała zwarta warstwa. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek do szprycy lub rękawa cukierniczego, resztę wyłożyć na masę z pokruszonych ciastek i delikatnie wyrównać szpatułką. Resztkę karmelu wylać okrężnym ruchem dość cienkim strumieniem na górę tortu. Nożykiem lub małą ostrą szpatułką do dekoracji ciast przeciągnąć delikatnie po powierzchni kremu tak, by utworzyć przecinające się linie, dzielące tort na mniej więcej równe porcje. Wówczas karmel ułoży się we wzorek "pajęczyny".
15
Odłożone okruszki wysypać wzdłuż krawędzi tortu. Udekorować górę kremem ze szprycy/rękawa cukierniczego. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotowanie tortu jest dosyć czasochłonne, ale z pewnością warte wysiłku. Tort nie jest za słodki, ale zachwyca kontrastującymi smakami. Polecam, smacznego!

Komentarze są wyłączone.