Powidła śliwkowe z melonem
Powidła śliwkowe z melonem
2021-08-30
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
2021-09-03
A gdyby tak na kolację lub śniadanie zjeść gorący sernik ;)? Pyszny, aromatyczny sernik na kruchym spodzie ze śliwkami i kruszonką można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Na drugi dzień zaś podgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno. Tak czy siak smakuje wyśmienicie.

Składniki na spód i kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • ok. 800 g śliwek (fioletowych lub żółtych)
  • 750 g twarogu
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 180 g cukru
  • 100 g masła
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 torebka budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania blachy

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Do sernika można dać zwykły twaróg półtłusty, bez mielenia. Wówczas konsystencja sernika będzie chropowata, a grudki twarogu będą delikatnie wyczuwalne.

  • Jeżeli wolisz aksamitną, gładką konsystencję sernika, kup twaróg 3-krotnie mielony lub zmiel w domu przez maszynkę. Możesz też użyć sera z wiaderka.

  • Przygotowanie

    Sernik ze śliwkami i kruszonką

    1
    Mąkę tortową, krupczatkę, sól i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
    2
    Następnie zrobić w mące wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 30 minut do lodówki.
    3
    Śliwki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wpół. Usunąć pestki. Blachę o wymiarach ok. 25x36 cm wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki krupczatki.
    4
    Wyciągnąć ciasto z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować (najlepiej na silikonowej stolnicy lub papierze do pieczenia), przełożyć do blachy i wyrównać. Zamiast wałkowania można też po prostu wylepić blachę ciastem, starając się zbyt długo nie ugniatać, żeby ciasto się nie zagrzało. Następnie ponakłuwać widelcem.
    5
    Masło rozpuścić w rondelku na słabym ogniu lub w mikrofalówce. Twaróg (zwykły lub zmielony), żółtka, cukier, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 3-5 minut. Dodać budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Ubijać przez chwilę mikserem. W osobnym pojemniku ubić na sztywno białko, a następnie dodać do masy serowej i krótko ubijać do połączenia składników.
    6
    Wylać masę na kruchy spód. Do masy serowej powkładać śliwki w taki sposób, by do połowy były zatopione w masie. Wyciągnąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać kruszonką ciasto ze śliwkami.
    7
    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika postawić na kratce i odczekać kilka minut. Podawać na ciepło. Gdy sernik wystygnie, przechowywać w lodówce. Sernik ze śliwkami można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po wyjęciu z lodówki ciasto można podgrzać w mikrofalówce (ok. 35-45 sekund przy mocy 900 W). Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.