Mini pączki z dodatkiem mąki kukurydzianej
Mini pączki z dodatkiem mąki kukurydzianej
2021-01-18
Szybki sos na ciasto do pizzy
Szybki sos na ciasto do pizzy
2021-01-20
Miękkie, pulchne i słodkie - idealne do gorącej herbaty po zimowym spacerze. Jednak bez herbaty i bez spaceru smakują równie obłędnie :) Lukrowane pączki z marmoladą polecają się na Tłusty Czwartek i różne inne okazje też ;P

Składniki na pączki:

  • 1 łyżka masła
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki kukurydzianej (1/4 szklanki o pojemności 200 ml)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wódki lub amaretto
  • kilka łyżek marmolady
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka* cukru pudru
  • 2 łyżki marmolady albo łyżka soku z cytryny
  • 1-3 łyżeczki gorącej wody
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

lukrowanych pączków z marmoladą

1
Masło rozpuścić i trochę przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać do letniej, ale nie gorącej temperatury. Do mleka dodać cukier, suche drożdże, mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, rozpuszczone masło, alkohol oraz jajko. Wszystko razem ugniatać przez 10-15 minut. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce (np. do piekarnika, jeżeli ma funkcję wyrastania ciasta).
2
Po tym czasie posypać blat mąką i pougniatać ciasto ponownie przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do rośnięcia.
3
Wyrośnięte ciasto przez krótką chwilę ugniatać, a następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy posypanej mąką (wałek również oprószyć mąką). Ciasto powinno mieć grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać ciasto foremką lub kubeczkiem o średnicy ok. 6-7 cm. Wykrojone ciasto przekładać na stolnicę posypaną mąką lub na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Pączusie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia (np. w piekarniku z funkcją wyrastania ciasta).
5
Przed rozpoczęciem smażenia przygotować lukier. Cukier puder przesiać przez sitko. Dodać marmoladę (lub sok z cytryny) i 1 łyżeczkę gorącej wody. Ucierać dokładnie przez ok. 3-4 minuty, aż masa zrobi się całkiem gładka. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty, dodać kolejną łyżeczkę gorącej wody i ponownie ucierać. Do masy można dodać odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Gotowy lukier odstawić na czas smażenia pączków.
6
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej (na średnim lub odrobinkę większym ogniu). Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, żeby pączki nie spaliły się z zewnątrz, podczas gdy w środku nie zdążą się usmażyć. Olej powinien delikatnie skwierczeć, gdy wrzuci się do niego pączka. Pączki przekładać do garnka za pomocą łopatki kuchennej lub łopatki do nakładania tortu, maczając jej końcówkę w oleju, żeby pączki nie przyklejały się do łopatki i nie deformowały. Smażyć jednocześnie po 4-5 pączków (nie za dużo, żeby mogły swobodnie pływać) przez ok. 70 sekund z jednej strony, a następnie obracać na drugą stronę i dalej smażyć przez ok. 70 sekund do zarumienienia.
7
Usmażone pączki układać na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
8
Marmoladę przełożyć do szprycy cukierniczej z wąską i długą końcówką i nadziewać nią jeszcze ciepłe pączki. Wkłuwać się od góry lub z boku. Przy wkłuciu od góry dziurkę po szprycy można później przykryć lukrem. W trakcie nadziewania można delikatnie poruszyć końcówką szprycy na boki, żeby zrobić w środku pączka więcej miejsca na marmoladę (ale nie przesadzać).
9
Wcześniej przygotowany lukier wymieszać łyżeczką. Jeżeli za bardzo zgęstniał, dodać pół łyżeczki gorącej wody i zamieszać. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Lukrem polewać ciepłe pączki (na ciepłych lukier szybciej zastyga niż na wystudzonych). Odstawić pączki na chwilę do zastygnięcia lukru.
10
Jeżeli pączki nie zostaną zjedzone w ciągu paru godzin, najlepiej schować je do szczelnego pojemnika, by zachowały świeżość przez parę dni. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.