Szybkie i wilgotne ciasto czekoladowe
Szybkie i wilgotne ciasto czekoladowe
2021-05-29
Czekoladowe ciasto z pianką waniliowo-wiśniową
Czekoladowe ciasto z pianką waniliowo-wiśniową
2021-05-30
Bardzo efektowne i pyszne danie z piekarnika - karczek faszerowany mozzarellą i czerwoną papryką, pieczony razem z ziemniakami. Prosty i szybki przepis, a robi wrażenie :)

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • 300 g mozzarelli
  • pół dużej papryki czerwonej
  • 5-7 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • półtorej łyżeczki soli do mięsa + sól do posypania ziemniaków
  • 2 listki świeżej mięty*
  • 3 listki cząbru
  • opcjonalnie: 4-6 listków magi (kocanki włoskiej)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • odrobina czarnego pieprzu

* Świeże zioła można zastąpić suszonymi lub np. mieszanką ziół prowansalskich

Przygotowanie

karkówki pieczonej z mozzarellą i ziemniakami

1
Mięso ponacinać głęboko ostrym nożem (prawie do dna, ale tak żeby się nie rozleciało na osobne kawałki) na paski o grubości ok. 1 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z ziołami i przyprawami. Następnie wysmarować tą mieszanką mięso dookoła oraz w miejscach nacięcia.
2
Mozzarelę pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm. Powkładać po 1-2 plasterki w nacięcia w karkówce. Paprykę pokroić w piórka i włożyć obok mozzarelli.
3
Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż na połówki, a następnie każdą połówkę na 3 części, tak by powstały "łódeczki". Posypać pokrojone ziemniaki solą.
4
Formę do pieczenia posmarować odrobiną tłuszczu (np. masła lub oleju). Do formy włożyć mięso, a dookoła poukładać ziemniaki. Całość przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz.
5
Piec w nagrzanym piekarniku na dolnej półce w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 70 minut. Po tym czasie ściągnąć folię aluminiową i piec przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli nie, piec jeszcze przez chwilę (można z powrotem przykryć folią).
6
Bardzo dobrze smakuje podane na liściach sałaty masłowej lub z surówką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.