Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy
2020-03-02
Sos czosnkowy do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek
2020-03-03
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi to świetna opcja zarówno na lunch do pracy, jak i na imprezę. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub jako dodatek do serów czy wędlin.

Składniki podstawowe:

  • 7 paluszków surimi (tzw. krabowych)
  • pół świeżej żółtej papryki
  • pół łodygi selera naciowego
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • mały kawałek żółtego sera w kostce lub 2-3 paluszki serowe Pik-Nik
  • 4 liście sałaty lodowej (można zastąpić kapustą pekińską)
  • 5-7 małych pomidorków (np. koktajlowych lub papryczkowych)
  • 2/3 torebki kaszy bulgur (można zastąpić ryżem)

Składniki na sos:

    Wybierz jeden z poniższych sosów:

  • sos czosnkowy
  • sos jogurtowy
  • sos majonezowy

Listę składników znajdziesz w zakładkach poniżej.

Sosy do wyboru

  • ok. 100 g jogurtu naturalnego (pół małego kubka)
  • 1 duży ząbek czosnku (starty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony)
  • pół łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
  • ok. 100 g jogurtu naturalnego (pół małego kubka)
  • pół łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina ostrej papryki w proszku
  • opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • odrobina ostrej papryki w proszku

Przygotowanie

sałatki z paluszkami krabowymi surimi

1
Kaszę bulgur (ewentualnie ryż) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy skończy się gotować, przepłukać torebkę zimną wodą. Zostawić w sitku do odsączenia.
2
Wybrać jeden z proponowanych sosów. Wybrane składniki wymieszać razem i odstawić do przegryzienia.
3
Paluszki surimi pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm. Paprykę pokroić w drobną kostkę, seler na plasterki, pomidorki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Sałatę drobno porwać lub pokroić.
4
Pokrojone warzywa przełożyć do miski. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser oraz kukurydzę konserwową. Następnie dodać ugotowaną i odsączoną kaszę bulgur (lub ryż) oraz wybrany sos. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok. 20-30 minut do przegryzienia. Niecierpliwi lub bardzo głodni mogą jeść od razu ;)
5
Sałatkę można spożywać jako samodzielne danie lub jako dodatek do serów czy wędlin. Stanowi świetną opcję zarówno na lunch do pracy, jak i na imprezę czy rodzinne spotkanie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.