Jak odświeżyć zwiędłą rukolę lub inną sałatę?
Jak odświeżyć zwiędłą rukolę lub inną sałatę?
2021-10-08
Mini bezy z kremem z czarnej porzeczki
Mini bezy z kremem z czarnej porzeczki
2021-10-13
Czekoladowy biszkopt, krem ajerkoniakowy i bezy. Obok takiego ciasta nie da się przejść obojętnie :)

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru drobnego*
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 4 średnio czubate łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (używam Inki)

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza.

Składniki na krem kajmakowy z bezą:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak), ok. 510 g
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 ml adwokata (ajerkoniaku)
  • 250 g bezików
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (używam Inki)
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki na krem śmietanowy:

  • 800 g śmietanki 36%*
  • 7 łyżek ajerkoniaku
  • 2 łyżki cukru pudru

*Jeżeli użyjesz śmietanki 30%, dodaj 3 torebki śmietan-fix (wymieszaj śmietan-fix z cukrem pudrem przed dodaniem do śmietanki).

Składniki dodatkowe:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wódki, brandy lub likieru kawowego*
  • ok. 50-80 g bezików do dekoracji

* Ja używam często nalewki z rajskich jabłuszek.

Przygotowanie

Kostka alpejska

1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU KAKAOWEGO (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową): mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, kawą w proszku oraz kakao. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać masę jeszcze przez ok. 4-5 minut.
2
Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej). Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
3
Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną oraz kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Dodać 2 łyżki wody (w temperaturze pokojowej) i ponownie delikatnie wymieszać.
4
Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Papier do pieczenia można dociąć tak, by przykrywał jedynie dno blachy, ale nie boki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
5
Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika. Na stole rozłożyć lekko zwilżoną ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Biszkopt wyjąć razem z papierem z blachy i położyć górą do dołu na ściereczce. Następnie ostrożnie ściągnąć papier i zostawić do wystudzenia. Całkiem wystudzony biszkopt obrócić i ułożyć z powrotem w blaszce do ciast wierzchnią warstwą do góry. 4 łyżki soku z cytryny wymieszać z 4 łyżkami alkoholu (np. wódki lub brandy) i nasączyć biszkopt.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU KAJMAKOWEGO Z BEZĄ (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową): kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie zmniejszyć obroty do minimum, dodać wystudzoną kawę i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem adwokat (ajerkoniak). Miksować tylko do połączenia składników. Bezy pokruszyć, ale niezbyt drobno, żeby się nie rozpuściły w cieście. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
7
Nasączony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem kajmakowy z bezą. Wyrównać szpatułką. Wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.
8
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijać przez chwilę mikserem na najwyższych obrotach. Gdy lekko zgęstnieje, dodać cukier puder i ubijać dalej na sztywno. Do ubitej śmietany wlewać wolnym strumieniem ajerkoniak i miksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Gotową śmietanę wyłożyć na ciasto z kremem kajmakowym. Delikatnie wyrównać i wstawić do lodówki.
9
Czekoladę białą i gorzką zetrzeć osobno na tarce o średnich oczkach lub za pomocą obieraczki do warzyw. Posypać na wierzch ciasta, tworząc np. wzór w paski. Udekorować bezikami. Wstawić ciasto na całą noc do lodówki.
10
Przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki i zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, żeby krem maślany miał odpowiednią konsystencję. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.