Beza Pavlova z kremem porzeczkowym
Beza Pavlova z kremem porzeczkowym
2021-02-16
Nalewka z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem
Nalewka z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem
2021-02-18
Lubicie zapiekanki? Bo ja bardzo :) Ziemniaczki pieczone razem z mięsem mielonym, papryką i kukurydzą w pysznym sosie pomidorowo-śmietanowym, pod warstwą żółtego sera to zdecydowanie propozycja warta polecenia :)

Składniki podstawowe:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 mała papryka czerwona
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej
  • opcjonalnie: 1-2 listki świeżej mięty
  • opcjonalnie: 4-5 listków świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie

zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym w pomidorowym sosie

1
Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Dodać wyciśnięty przez praskę lub pokrojony na plasterki czosnek. Gdy czosnek lekko się przyrumieni, dodać mięso mielone. Kuchennymi łopatkami rozdrobnić mięso na patelni.
2
Do mięsa dodać sól, trochę pieprzu oraz słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez 10-15 minut, regularnie mieszając i co jakiś czas rozdrabniając mięso między łopatkami kuchennymi.
3
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO: Na odrębnej niedużej patelni lub rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Czosnek drobno pokroić, zetrzeć lub wycisnąć przez praskę i dodać do oliwy. Smażyć przez chwilę na słabym ogniu do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać krojone pomidory razem z zalewą z puszki, suszone i świeże zioła, sól, pieprz oraz cukier. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
4
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć trochę ogień i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory zmiękną, rozetrzeć je między łopatkami kuchennymi. Pod koniec dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
5
W międzyczasie pokroić obrane ziemniaki na plasterki o grubości ok. 5 mm. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
6
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków. Polać trochę sosu i rozsmarować. Dodać połowę usmażonego mięsa, następnie kukurydzę konserwową i pokrojoną paprykę. Polać częścią sosu. Posypać połową żółtego sera. Na ser ułożyć drugą warstwę ziemniaków, polać trochę sosu, dodać resztę mięsa, kukurydzy oraz papryki. Na paprykę ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, plasterki mogą lekko nachodzić na siebie. Na ziemniaki wylać resztę sosu i posypać pozostałym serem.
7
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli będą jeszcze trochę twarde, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec przez kolejne 15-20 minut.
8
Zapiekankę można jeść od razu po upieczeniu, jednak wtedy poszczególne warstwy będą się rozpadać (w smaku to w niczym nie przeszkadza). Można też odczekać kilka-kilkanaście minut, aż zapiekanka trochę przestygnie, a sos wchłonie się w poszczególne warstwy. Wówczas przy krojeniu warstwy będą się stabilniej trzymać. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.