Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim
14 stycznia 2020
Cytryna w miodzie na przeziębienie
Cytryna w miodzie (na przeziębienie)
16 stycznia 2020

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki mąki owsianej, orkiszowej, migdałowej lub pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego lub białego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka maku
  • skórka starta z 1/3 cytryny
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania serniczków
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 2-3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu
  • sos czekoladowy

Przygotowanie

1
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką do połączenia. Formować w rękach w kształt kulki, lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron do zarumienienia. Z jednej porcji wychodzi ok. 11 mini-serniczków o średnicy 5 cm. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy.
2
Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.