Placek śliwkowy z orzechami
Placek śliwkowy z orzechami
2021-10-01
Krem z ajerkoniakiem i bezą
Krem z ajerkoniakiem i bezą
2021-10-06
Pyszny deser bezowo-pistacjowy z dodatkiem świeżych malin, który przygotujesz w kilka minut.

Składniki na deser pistacjowy z bezą:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml likieru pistacjowego
  • 2 garści malin (ok. 130 g)
  • ok. 35 g bezików
  • opcjonalnie: garść pistacji (niesolonych)

UWAGI PASIBRZUSZKA:


  • Do tortów i deserów zazwyczaj preferuję śmietankę 30%, jednak w tym przypadku lepiej się ubije śmietanka 36%. Jeżeli jednak użyjesz śmietanki 30%, warto dodać do niej 1/2 torebki śmietan-fix.

  • Przygotowanie

    Deser pistacjowy z bezą

    1
    Dobrze schłodzoną śmietankę 36% przelać do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach przez parę minut na gęsty krem. Gdy tylko śmietana zgęstnieje, zmniejszyć obroty i dodawać wolnym strumieniem likier pistacjowy. Ubijać tylko do połączenia składników.
    2
    Do pucharków nakładać na przemian warstwowo po 2-3 beziki, kilka malin, ubity krem pistacjowy oraz pistacje (opcjonalnie).
    3
    Spożyć od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.