Roladki z tortilli z mięsem mielonym (zapiekane)
Roladki z tortilli z mięsem mielonym (zapiekane)
15 marca 2020
Sałatka makaronowa z brokułem
Sałatka makaronowa z brokułem i szynką
19 marca 2020

Tort marchewkowy z bitą śmietaną i mascarpone

Tort marchewkowy z bitą śmietaną i mascarpone

Składniki na ciasto:

  • 5 średniej wielkości marchewek
  • 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na krem i polewę:


    Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika (lub innego koloru)


  • Polewa:
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

1
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijać z cukrem oraz cukrem waniliowym do uzyskania kremowej konsystencji. Dalej ubijając dodawać małymi porcjami olej.
2
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie sypać po czubatej łyżce do jajek i miksować dalej. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać.
3
Tortownicę (o średnicy 26 cm lub trochę większą) wysmarować odrobiną masła lub oleju. Oprószyć delikatnie mąką lub bułką tartą. Wylać ciasto do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
4
Upieczone ciasto wystudzić. Wybrzuszoną górę odciąć szerokim nożem (nie będzie potrzebna, można ją dać domownikom do zjedzenia ;P). Pozostałe ciasto przekroić w połowie wysokości na dwa równe placki. Przygotować krem z połowy składników: 200 g śmietanki, 125 g serka mascarpone oraz 3 łyżki cukru pudru ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać.
5
Pierwszy placek ciasta ułożyć w tortownicy lub rancie do ciast. Wyłożyć krem. Na górę położyć drugi placek i delikatnie docisnąć. Przygotować polewę: wszystkie składniki polewy przełożyć do małego garnka i gotować do rozpuszczenia się masła i cukru. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Wstawić tort na ok. 30 minut (lub dłużej) do lodówki.
6
Po tym czasie ubić drugą połowę składników na krem. Odłożyć 4-5 łyżek kremu do osobnej miseczki. Do reszty kremu dodać trochę barwnika i dokładnie wymieszać. Tort przełożyć na docelową podstawkę (najlepiej wcześniej sprawdzić, czy tort razem z podstawką zmieści się na półce w lodówce).
7
Za pomocą gładkiej szpatułki do ciast nakładać bitą śmietanę na brzegi tortu i rozprowadzać równomiernie dookoła. Po nałożeniu 2-3 warstw zostawić odrobinę różowego kremu do dekoracji wierzchu tortu. Brzegi ciasta można pociągnąć delikatnie szpatułką do ciast wykończoną trójkątnymi wypustkami w celu uzyskania "szarpanej" obwódki jak na zdjęciach. Górę tortu udekorować resztą różowego oraz odłożonego do osobnej miseczki białego kremu za pomocą szprycy lub woreczka do dekoracji, stosując różne końcówki. Część białego kremu można zabarwić innym kolorem.
8
Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.