Naleśniki z serkiem, łososiem i szpinakiem
Naleśniki z serkiem, łososiem i szpinakiem
25 sierpnia 2020
Ptysie z kremem z białej czekolady i mascarpone
Ptysie z kremem z białej czekolady i mascarpone
8 września 2020

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 plastry karkówki (ok. 300 g)
  • 2 plastry łopatki bez kości (ok. 300 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 biała lub zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 cebule
  • ok. 14 pieczarek

Składniki na marynatę do karkówki:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii

Składniki na marynatę do łopatki:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/5 łyżeczki imbiru
  • parę listków mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

1
Piersi kurczaka pokroić w kostkę o szerokości ok. 3-4 cm. Podane składniki na marynatę do kurczaka wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a listki bazylii posiekać). Dodać marynatę do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać.
2
Łopatkę pokroić na nieco mniejsze kawałeczki niż kurczaka (ok. 2x3 cm). Podane składniki na marynatę do łopatki wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a listki mięty posiekać). Dodać marynatę do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać.
3
Karkówkę również pokroić na trochę mniejsze kawałeczki niż kurczaka (ok. 2x3 cm). Podane składniki na marynatę do karkówki wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a ziarenka kolendry rozgnieść między palcami). Dodać marynatę do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać.
4
Przyprawione mięso z kurczaka, łopatki i karkówki odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc do lodówki do zamarynowania.
5
Paprykę pokroić w kostkę o szerokości ok. 2-3 cm. Cebulę przekroić na pół, a połówki na ćwiartki, następnie rozdzielić poszczególne warstwy na pojedyncze "listki". Cukinię pokroić na plasterki. Pieczarki obrać i oczyścić, ale nie kroić.
6
Zamarynowane mięso naprzemiennie nakładać na patyczki po ok. 4-6 kawałeczków na zmianę z warzywami i pieczarkami. Układać na aluminiowych tackach i piec na grillu, aż mięso będzie gotowe, obracając co jakiś czas, by szaszłyki z każdej strony upiekły się równomiernie. Karkówka i łopatka pieką się dłużej niż kurczak, dlatego powinny być pokrojone na mniejsze kawałeczki niż drób, żeby każdy rodzaj mięsa zdążył się odpowiednio upiec, ale nie przypalić ;)
7
Do szaszłyków polecam sos pomidorowo-musztardowy, dip czosnkowy lub chrzanowy (linki do przepisów znajdziesz na dole strony). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.