Naleśniki z szynką, serem i papryką
Naleśniki z szynką, serem i papryką
27 września 2020
Sałatka z mixem sałat, papryką i kukurydzą
Sałatka z mixem sałat, papryką i kukurydzą
28 września 2020
Szybkie, smaczne i efektowne danie - ośmiorniczki z panierowanej piersi kurczaka. Zaskocz swoich gości nietypowym pomysłem na pyszne piersi z kurczaka, będą pod wrażeniem.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 duże kubki płatków kukurydzianych
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie

1
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, ułożyć na desce do krojenia i pokroić każdą pierś tak, by miała 6-9 odnóg. Uważać, by nie odciąć "nóżek" od podstawy. Posypać piersi solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron.
2
Jajka roztrzepać w miseczce (szerokiej na tyle, by zmieściła się pierś z kurczaka). Płatki kukurydziane włożyć do woreczka śniadaniowego i pokruszyć na drobne kawałeczki za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Przesypać do miseczki. Mąkę wsypać do odrębnej miski.
3
Pokrojoną pierś z kurczaka wkładać do mąki i poobracać każdą "nóżkę", by pokryły się dokładnie mąką. Następnie maczać w jajku, a potem wkładać do miseczki z płatkami kukurydzianymi. Obtoczyć dokładnie każdą nóżkę płatkami.
4
Rozgrzać na patelni dużą ilość oleju, by piersi zanurzyły się w nim do ponad połowy wysokości lub nawet w całości. Gdy olej będzie porządnie rozgrzany, wkładać po jednej lub dwie piersi, łopatką rozłożyć ostrożnie "nóżki" i smażyć przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia. W międzyczasie obrócić kurczaka, by dokładnie usmażył się z obu stron.
5
Usmażone piersi układać na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami i surówką. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.