Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska
2022-01-12
Krem truflowy do kanapek, naleśników, gofrów
Krem truflowy do kanapek, naleśników, gofrów
2022-01-17
Cukierki trufle mają wyrazisty i przepyszny smak. Krem truflowy na bazie tych cukierków i śmietanki również jest niesamowicie smaczny i nadaje ciastom mocny akcent.

Składniki na krem truflowy:

  • ok. 380 g cukierków trufle
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietanki 30%
  • 40 ml brandy, rumu lub wódki (np. o smaku żurawinowym)
  • 100 g serka mascarpone

Przygotowanie

Krem truflowy

1
Cukierki trufle pokruszyć lub drobno pokroić. Czekoladę gorzką połamać na niewielkie kawałeczki. Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione trufle oraz czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu. Po chwili zmniejszyć ogień i ciągle mieszając trzepaczką podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i cukierków. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy całość połączy się w jednolitą, gładką masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol, wymieszać i przecedzić masę przez sitko, rozdrabniając ewentualne resztki trufli. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (lub na całą noc).
3
Po tym czasie dodać do masy schłodzony serek mascarpone i ubijać razem przez krótką chwilę mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników w jednolitą, gładką masę.
4
Gotową masą przełożyć blaty tortu lub ciasta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.