Szybki sos czosnkowy do przystawek
Szybki sos czosnkowy do kanapek i przystawek
2 lutego 2021
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
4 lutego 2021
Robisz ciasto, babeczki lub rogaliki i zastanawiasz się nad polewą? Tym razem proponuję bardzo szybki i łatwy przepis na polewę z białej czekolady. Jeżeli dodatkowo na wierzch posypiesz tartą ciemną czekoladę lub posiekane orzechy, Twoje wypieki będą wyglądać i smakować cudownie :)

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady (ok. 100 g)
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

1
Czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać razem ze śmietanką w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy czekolada się rozpuści, a masa zyska jednolitą, gładką konsystencję, zdjąć z ognia i trochę przestudzić.
2
Gdy polewa przestygnie udekorować nią ciasto, rogaliki czy bułeczki. Na wierzch można posypać posiekane orzechy lub tartą ciemną czekoladę. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.