Szybki sos czosnkowy do przystawek
Szybki sos czosnkowy do kanapek i przystawek
2021-02-02
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
2021-02-04
Robisz ciasto, babeczki lub rogaliki i zastanawiasz się nad polewą? Tym razem proponuję bardzo szybki i łatwy przepis na polewę z białej czekolady. Jeżeli dodatkowo na wierzch posypiesz tartą ciemną czekoladę lub posiekane orzechy, Twoje wypieki będą wyglądać i smakować cudownie :)

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady (ok. 100 g)
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

polewy z białej czekolady

1
Czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać razem ze śmietanką w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy czekolada się rozpuści, a masa zyska jednolitą, gładką konsystencję, zdjąć z ognia i trochę przestudzić.
2
Gdy polewa przestygnie udekorować nią ciasto, rogaliki czy bułeczki. Na wierzch można posypać posiekane orzechy lub tartą ciemną czekoladę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.