Krem bananowy
Krem bananowy
2022-03-06
Krem truflowy z czarną porzeczką
Krem truflowy z czarną porzeczką
2022-04-02
Oryginalny pomysł na ciekawą i pyszną sałatkę. Kapusta pekińska z serem camembert, winogronem, orzechami i owocem granatu, polana sosem miodowo-musztardowym. Sprawdza się zarówno jako przekąska czy poczęstunek dla gości, jak i lunch w pracy.

Składniki na sałatkę z serem camembert i winogronem:

  • 1/3 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mały ogórek
  • duża garść winogrona bez pestek
  • nieduża łodyżka selera naciowego
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1 okrągły ser camembert
  • 1/3 owocu granatu
  • 1 mała gruszka

Składniki na sos miodowo-musztardowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • półtorej łyżeczki miodu
  • półtorej łyżeczki śmietany 18% (ewentualnie 12%)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie

Sałatka z serem camembert i winogronem

1
PRZYGOTOWANIE SOSU: W miseczce wymieszać oliwę, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny, miód, śmietanę oraz musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.
2
Kapustę pekińską poszatkować. Seler naciowy pokroić na drobne plasterki. Ogórek obrać i pokroić na półplasterki. Winogrona pokroić na połówki. Całość przełożyć do miski i wymieszać z połową sosu.
3
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałeczki. Granat przekroić i wyjąć część pestek (nasion). Ser pleśniowy pokroić na małe trójkąty i dodać do sałatki. Posypać orzechami i pestkami granatu. Polać resztą sosu.
4
Podawać od razu lub wstawić do lodówki. Można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.