Tort z kremem czekoladowym i masłem orzechowym
Tort z kremem czekoladowym i masłem orzechowym
16 listopada 2020
Przystawki z gofrów kukurydzianych
Przystawki z gofrów kukurydzianych
18 listopada 2020
Szukasz ciekawych pomysłów na śniadanie lub kolację? Wypróbuj gofry kukurydziane w wersji wytrawnej. Świetnie się nadają jako podstawa do kanapek lub uroczych przystawek.

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej drobno mielonej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
2
Jajka miksować na wysokich obrotach przez ok. 6 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
3
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste. Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki kukurydzianej lub pszennej i ponownie wymieszać.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. U mnie trwa to ok. 2-3 minut na mocy 5.
5
Do gofrów wytrawnych świetnie pasuje serek chrzanowy domowej roboty, wędliny oraz warzywa. Możesz z nich również przygotować rewelacyjną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.