Szybki sos na ciasto do pizzy
Szybki sos na ciasto do pizzy
2021-01-20
Paluszki surimi w panierce kukurydzianej + sos czosnkowy
Paluszki surimi w panierce kukurydzianej + sos czosnkowy
2021-01-21
Mięciutkie, puszyste pączki z aksamitną niespodzianką w środku. I jak tu się oprzeć pączkom nadziewanym masą kajmakową? Cóż... Jak szaleć, to ze smakiem ;)

Składniki na pączki:

  • 1 łyżka masła
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki kukurydzianej (1/4 szklanki o pojemności 200 ml)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wódki lub amaretto
  • olej do głębokiego smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Składniki na krem kajmakowy:

  • pół puszki masy krówkowej kajmak
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie

pączków z kremem kajmakowym

1
Masło rozpuścić i trochę przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać do letniej, ale nie gorącej temperatury. Do mleka dodać cukier, suche drożdże, mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, rozpuszczone masło, alkohol oraz jajko. Wszystko razem ugniatać przez 10-15 minut. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce (np. do piekarnika, jeżeli ma funkcję wyrastania ciasta).
2
Po tym czasie posypać blat mąką i pougniatać ciasto ponownie przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do rośnięcia.
3
Wyrośnięte ciasto przez krótką chwilę ugniatać, a następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy posypanej mąką (wałek również oprószyć mąką). Ciasto powinno mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawać ciasto foremką lub kubeczkiem o średnicy ok. 6 cm. Wykrojone ciasto przekładać na stolnicę posypaną mąką lub na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Pączusie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia (np. w piekarniku z funkcją wyrastania ciasta).
6
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej (na średnim lub odrobinkę większym ogniu). Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, żeby pączki nie spaliły się z zewnątrz, podczas gdy w środku nie zdążą się usmażyć. Olej powinien delikatnie skwierczeć, gdy wrzuci się do niego pączka, a pączek od razu wypływać na powierzchnię. Pączki przekładać do garnka za pomocą łopatki kuchennej lub łopatki do nakładania tortu, maczając jej końcówkę w oleju, żeby pączki nie przyklejały się do łopatki i nie deformowały. Smażyć jednocześnie po 4-5 pączków (nie za dużo, żeby mogły swobodnie pływać) przez ok. 70 sekund z jednej strony, a następnie obracać na drugą stronę i dalej smażyć przez ok. 70 sekund do zarumienienia.
7
Usmażone pączki układać na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie odstawić do wystudzenia.
8
PRZYGOTOWANIE KREMU KAJMAKOWEGO: Masło w temperaturze pokojowej ubijać przez chwilę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Następnie dodać masę krówkową i przez chwilę ubijać do połączenia składników.
9
Gdy pączki całkiem wystygną, przełożyć krem do szprycy cukierniczej z długą i wąską końcówką i nadziewać nim pączki. Wkłuwać się od góry lub z boku. W trakcie nadziewania można delikatnie poruszyć końcówką szprycy na boki, żeby zrobić w środku pączka więcej miejsca na krem (ale nie przesadzać).
10
Gotowe pączki można oprószyć cukrem pudrem albo zostawić "gołe". Jeżeli pączki nie zostaną zjedzone w ciągu paru godzin, najlepiej schować je do szczelnego pojemnika, by zachowały świeżość przez parę dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.