Sos czosnkowy
Dip czosnkowy
9 grudnia 2019
Ciastka kruche z maszynki
Ciastka kruche z maszynki
9 grudnia 2019

Składniki:

  • 1 lub 2 duże jogurty typu greckiego (po ok. 400 g) - z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii w składzie
  • pół płaskiej łyżeczki soli na duży kubek jogurtu
  • zioła świeże lub suszone (np. bazylia, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, mieszanka prowansalska)
  • pieprz
  • opcjonalnie: papryka czerwona słodka w proszku
  • opcjonalnie: czarnuszka
  • opcjonalnie: czosnek w proszku


  • Dodatkowo:

  • duża pieluszka tetrowa lub gaza
  • Jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić

Przygotowanie

1
Sitko/durszlak wyłożyć tetrową pieluszką lub gazą (gazę złożyć na 3-4 części) i ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż mniej więcej połowa zawartości wycieknie przez durszlak lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt przełożyć do miseczki, wsypać przyprawy i zioła, wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę. Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób kieszonka była jak najbardziej zwarta. Wstawić całość do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej na jedną lub dwie doby.
2
Następnego dnia można już zacząć spożywać serek lub zostawić na jeszcze jedną dobę w lodówce, żeby serek miał bardziej zwartą konsystencję. Tak czy siak serek jest bardzo dobry. Można nim smarować kanapki, tosty lub wytrawne naleśniki. Smacznego!
  • Serek ziołowy
  • Serek ziołowy
  • Serek ziołowy

Komentarze są wyłączone.