Kotlety z piersi indyka w panierce kukurydzianej
Kotlety z piersi indyka w panierce kukurydzianej
2 stycznia 2021
Mrowisko, czyli miodowa wieża z faworków
Mrowisko, czyli miodowa wieża z faworków
4 stycznia 2021
Kilka dni przed świętami wpadłam na pomysł, by przygotować likier kawowy. Oczywiście, z myślą o świątecznym stole. Dobrze, że zdążyłam odlać małą buteleczkę w prezencie dla mamy... Likier wyszedł tak pyszny, że do świąt pozostało po nim jedynie wspomnienie ;P Likier kawowy jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a smakuje naprawdę wyśmienicie!

Składniki:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok. 530 g)
  • 5-6 płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml mleka
  • 250 ml wódki

Przygotowanie

1
Mleko (zwykłe) podgrzać na wolnym ogniu w garnku średniej wielkości. Dodać kawę (5 lub 6 płaskich łyżek w zależności od preferencji - przy 6 łyżkach smak kawy jest bardzo intensywny) i mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać mleko słodzone i dobrze wymieszać. Podgrzewać dalej przez ok. 5 minut, regularnie mieszając.
2
Dodać wódkę i wymieszać. Całość podgrzewać na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie przelać do butelki lub słoika i schować na 1 dobę do lodówki do przegryzienia.
3
Po tym czasie wyciągnąć likier z lodówki i przez chwilę miksować na wysokich obrotach, by nie było grudek. Przelać mieszankę przez sitko do butelki i odstawić do lodówki na kolejną dobę.
4
Gotowy likier przechowywać w lodówce. Przed podaniem delikatnie wstrząsnąć butelką. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.