Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym
Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym
2021-09-16
Krem kajmakowy z adwokatem (ajerkoniakiem)
Krem kajmakowy z adwokatem (ajerkoniakiem)
2021-09-18
Pyszny czekoladowy biszkopt na dużą blachę. Idealny jako pojedynczy spód do różnych ciast z kremem, owocami lub galaretką.

Składniki na biszkopt kakaowy z 4 jaj:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru drobnego*
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 4 średnio czubate łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza

UWAGI PASIBRZUSZKA:


  • Z podanych proporcji wychodzi pojedynczy blat biszkoptowy o wymiarach ok. 25 x 36 cm.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Przygotowanie

    Czekoladowy biszkopt z 4 jaj na dużą blachę

    1
    Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną oraz kakao. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać masę jeszcze przez ok. 4-5 minut.
    2
    Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej).
    3
    Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
    4
    Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną oraz kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Dodać 1 łyżkę wody (w temperaturze pokojowej) i ponownie delikatnie wymieszać.
    5
    Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Papier do pieczenia można dociąć tak, by przykrywał jedynie dno blachy, ale nie boki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
    6
    Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika. Na stole rozłożyć lekko zwilżoną ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Biszkopt wyjąć razem z papierem z blachy i położyć górą do dołu na ściereczce. Następnie ostrożnie ściągnąć papier i zostawić do wystudzenia.
    7
    Całkiem wystudzony biszkopt obrócić i ułożyć z powrotem w blaszce do ciast wierzchnią warstwą do góry. Przed położeniem wybranego kremu lub masy można nasączyć biszkopt ponczem do ciast. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.