Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego
2021-01-16
Lukrowane pączki z marmoladą
Lukrowane pączki z marmoladą
2021-01-19
W ostatnim czasie nie nadążam z produkcją pączków. Dzieci pochłaniają jednego za drugim i pytają: "Mamo, dlaczego tak mało???". Te miękkie, puszyste mini pączki są tak dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków lub z samym cukrem pudrem. Wypróbujcie :)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki kukurydzianej (1/4 szklanki o pojemności 200 ml)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wódki lub amaretto
  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

mini pączków z dodatkiem mąki kukurydzianej

1
Masło rozpuścić i trochę przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać do letniej, ale nie gorącej temperatury. Do mleka dodać cukier, suche drożdże, mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, rozpuszczone masło, alkohol oraz jajko. Wszystko razem ugniatać przez 10-15 minut. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce (np. do piekarnika, jeżeli ma funkcję wyrastania ciasta).
2
Po tym czasie posypać blat mąką i pougniatać ciasto ponownie przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do rośnięcia.
3
Wyrośnięte ciasto przez krótką chwilę ugniatać, a następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy posypanej mąką (wałek również oprószyć mąką). Ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciasto foremką lub kubeczkiem o średnicy ok. 4-5 cm. Można dłonie oprószyć mąką i formować w rękach kuleczki (wtedy pączki będą okrągłe jak małe piłeczki) albo przekładać wykrojone ciasto od razu na stolnicę posypaną mąką lub na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (wówczas pączki będą większe i pulchniejsze). Można też wykrajać ciasto kieliszkiem do wódki. Wówczas pączki będą mniejsze, ale będzie ich więcej ;)
4
Pączusie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia (np. w piekarniku z funkcją wyrastania ciasta).
5
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej (na średnim lub odrobinkę większym ogniu). Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, żeby pączki nie spaliły się z zewnątrz, podczas gdy w środku nie zdążą się usmażyć. Olej powinien delikatnie skwierczeć, gdy wrzuci się do niego pączka, a pączek od razu wypływać na powierzchnię. Pączki przekładać do garnka za pomocą łopatki kuchennej lub łopatki do nakładania tortu, maczając jej końcówkę w oleju, żeby pączki nie przyklejały się do łopatki i nie deformowały. Smażyć jednocześnie po 4-7 pączków (nie za dużo, żeby mogły swobodnie pływać) przez ok. 60 sekund z jednej strony, a następnie obracać na drugą stronę i dalej smażyć przez ok. 60 sekund do zarumienienia.
6
Usmażone pączki układać na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli pączki nie zostaną zjedzone w ciągu paru godzin, najlepiej schować je do szczelnego pojemnika lub torebki foliowej, by zachowały świeżość przez parę dni. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.