Deser z ananasa na ciepło
Deser z ananasa na ciepło
13 października 2020
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
15 października 2020
Masz w domu biszkopty i zagęszczone mleko? Zrób z nich przepyszne czekoladowe ciasteczka. Są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie niczym babeczki. Dodatkowo możesz je wzbogacić suszonymi owocami. Smakują bajecznie!

Składniki:

  • 175 g zwykłych biszkoptów (okrągłych)
  • 75 g miękkiego masła
  • pół puszki mleka słodzonego zagęszczonego
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu owocowego
  • 60 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: pół garści suszonych owoców (figa, morela, śliwka)

Przygotowanie

1
Biszkopty zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Masło w temperaturze pokojowej, słodzone mleko zagęszczone, kakao, cukier puder, mascarpone oraz syrop owocowy ubić mikserem na kremową masę.
2
Suszone owoce (opcjonalnie) drobno pokroić i dodać do kremowej masy razem z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować. Dodać starte biszkopty. Wymieszać dokładnie łyżką.
3
Masę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (zwłaszcza w przypadku suszonych owoców końcówka musi być szeroka, żeby owoce nie utknęły w szprycy). Wyciskać nieduże ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 185 stopni przez ok. 8-10 min. Studzić na kratce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.