Poncz wiśniowy do tortów
2021-08-23
Pomidorki koktajlowe w galarecie
Pomidorki koktajlowe w galarecie
2021-08-26
Mizeria
Nawet tak prostą surówkę jak mizeria można przygotować na kilka sposobów. Jedni dodają tylko śmietanę, inni sok z cytryny i cukier. Niektórzy posypują świeżo mielonym pieprzem, inni posiekanym koperkiem. Mizerię z tego przepisu podaję od niedawna, ale bardzo przypadła do gustu moim domownikom.

Składniki na mizerię:

  • 500 g zielonych ogórków
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150-200 g śmietany 18% (w zależności od preferencji)
  • pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Mizeria

1
Ogórki pokroić na bardzo cienkie plasterki (za pomocą noża, tarki lub krajalnicy). Przełożyć do miski, dodać sól i wymieszać. Odstawić na ok. 15-20 minut do przegryzienia.
2
Po tym czasie odlać lub odcedzić z ogórków nadmiar wody. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny z cukrem. Dodać śmietanę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do ogórków i dobrze wymieszać.
3
Mizerię można posypać posiekanym koperkiem i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.