Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
2022-03-04
Sałatka z serem camembert i winogronem
Sałatka z serem camembert i winogronem
2022-03-09
Był bananowy biszkopt, to teraz jest krem bananowy. Delikatny krem o lekko piankowej konsystencji i mocnym bananowym smaku idealnie pasuje do ciast i tortów bananowych, czekoladowych i innych.

Składniki na krem bananowy:

  • 3 banany (dojrzałe, ale nie brązowe)
  • ok. 90 g białej czekolady
  • 330 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krem bananowy

1
Do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia.
2
W międzyczasie obrane banany zblendować z 2 łyżkami soku z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3
Białą czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować.
4
Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową i miksować do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (przez ok. 4-6 minut).
5
Krem przełożyć do pucharków lub na ciasto czy spody tortowe. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Do kremu można dodać pokrojone świeże banany lub inne owoce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.