Gulasz z indyka
Gulasz z indyka
2021-02-08
Sos jogurtowo-musztardowy do sałatek
Sos jogurtowo-musztardowy do sałatek
2021-02-10
Muffinki bananowe dość często goszczą na naszym stole i zawsze błyskawicznie z niego znikają ;) Tym razem trochę zmodyfikowałam babeczki, dodając do nich masło orzechowe oraz mleczną czekoladę. Takie słodko-słone połączenie okazało się bardzo udane. Muffinki z czekoladą wyśmienicie smakują na ciepło, stanowiąc kolejną rozgrzewającą propozycję na długie zimowe wieczory :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu migdałowego
  • 7 czubatych łyżeczek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"
  • ok. 120 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

muffinek bananowych z czekoladą i masłem orzechowym

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat migdałowy. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej masy.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych. Do każdej foremki nałożyć 1 łyżkę ciasta, następnie płaską łyżeczkę masła orzechowego i 1 kostkę czekolady. Bardzo lekko docisnąć czekoladę do masła orzechowego. Pokryć resztą ciasta. Foremki wypełniać do 3/4 wysokości, gdyż w trakcie pieczenia będą rosnąć.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku, o ile muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.
5
Następnie studzić muffinki na kratce. W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną. Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem.
6
Najbardziej smakują na ciepło, póki czekolada jest płynna. Na drugi dzień muffinki można podgrzać w mikrofalówce przez ok. 20 sekund przy mocy 750 W, żeby rozpuścić czekoladę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.