Czekoladowy krem bananowy
Czekoladowy krem bananowy
2022-07-22
Świetna propozycja obiadowa zarówno latem, jak i zimą - papryka faszerowana mięsem mielonym, kukurydzą i czerwoną fasolą. Ciężko poprzestać na jednej ;)

Składniki na paprykę faszerowaną:

  • 5 papryk czerwonych lub w różnych kolorach
  • 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • trochę oliwy z oliwek lub oleju
  • kilka listków bazylii
  • 2-3 listki mięty
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • półtorej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 100 g żółtego sera
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Papryka faszerowana mięsem mielonym

1
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu troszeczkę oliwy. Dodać ząbki czosnku przekrojone na 2-3 części. Gdy czosnek delikatnie się zarumieni, dodać mięso mielone. Kuchennymi łopatkami rozdrobnić mięso na patelni. Do mięsa dodać sól, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową oraz pieprz ziołowy. Po chwili dodać posiekaną bazylię i miętę. Smażyć na średnim ogniu przez 10-15 minut, regularnie mieszając i co jakiś czas rozcierając mięso między łopatkami kuchennymi. Pod koniec można wyjąć z mięsa czosnek, ale go nie wyrzucać, tylko odłożyć.
2
W międzyczasie papryki umyć, ostrożnie odciąć nasadę każdej papryki wraz z ogonkiem i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać połowę startego sera do usmażonego mięsa i wymieszać razem z czerwoną fasolą i kukurydzą konserwową.
3
Paprykę ustawić w głębokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Gotowy farsz przełożyć do papryk, a następnie przykryć odciętymi nasadami papryki z ogonkami jak czapeczką. Na dnie blaszki ułożyć czosnek (wyciągnięty wcześniej z usmażonego mięsa mielonego) oraz wlać ok. 100 ml wody.
4
Papryki wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 190 stopni z termoobiegiem. Zapiekać przez ok. 30-35 minut (licząc od momentu włączenia grzania). Po tym czasie otworzyć piekarnik, ostrożnie zdjąć "czapeczki" z papryk i dodać resztę żółtego sera.
5
Papryki z serem przykryć z powrotem "czapeczkami" i zapiekać przez kolejne 3-4 minuty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.