Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
2021-01-09
Sałatka z paluszkami surimi i ryżem
Sałatka z paluszkami surimi i ryżem
2021-01-10
Mocno cytrynowy lukier, który przełamie słodycz ciasta i nada mu wspaniały aromat. Możesz nim polać sernik, babkę, słodkie wypieki z ciasta francuskiego lub pączki :)

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cytryna
  • półtorej szklanki* cukru pudru
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

lukru cytrynowego do ciast

1
Cukier puder przesiać do miseczki. Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko do cukru pudru. Lukier będzie miał mocno cytrynowy smak. Jeżeli chcesz osiągnąć mniej intensywny smak, dodaj mniej soku z cytryny oraz 1-2 łyżeczki gorącej wody.
2
Ucierać łyżką przez ok. 4-5 minut, aż lukier stanie się całkiem gładki i połyskujący. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodać więcej cukru pudru i ponownie ucierać przez 2-3 minuty. Z kolei jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinkę gorącej wody i przez chwilę ucierać.
3
W razie potrzeby lukier można podzielić na 2-4 części i dodać odrobinę barwnika spożywczego, żeby uzyskać kolorowy wzorek na cieście. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.