Roladki z kurczaka nadziewane serem, pieczarkami i papryką
Roladki z kurczaka nadziewane serem, pieczarkami, papryką i ananasem
2020-11-09
Polędwiczki z makaronem w sosie z pomidorów i mascarpone
Polędwiczki z makaronem w sosie z pomidorów i mascarpone
2020-11-10
Chrupiące, słodkie i uzależniające - wafelki przełożone kremem czekoladowym. Znikają w mgnieniu oka. Pychotka!

Składniki:

  • 1 opakowanie dużych wafli (ok. 180 g)
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • ok. 85 g mleka w proszku (kubek o pojemności 300 ml)

Przygotowanie

wafli czekoladowych (andrutów)

1
Masło, cukier, mleko (płynne) oraz kakao podgrzewać w rondelku na niewielkim ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.
2
Gdy masa przestygnie (może być ciepła, ale nie gorąca), dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Jeśli będą grudki, można krótko ubijać mikserem.
3
Na blacie można rozłożyć folię aluminiową lub opakowanie po waflach, na nim ułożyć pierwszego wafla. Posmarować przygotowaną masą. Na wierzch ułożyć następnego wafla, lekko docisnąć na całej szerokości i również posmarować masą.
4
Gdy wszystkie wafle zostaną ułożone, folię zawinąć do góry. Na wierzch ułożyć np. deskę do krojenia, która pokryje wafle na całej szerokości lub chociaż na większości. Na desce ustawić coś ciężkiego np. duży garnek wypełniony wodą lub grube książki. Zostawić na 3-4 godziny.
5
Po zastygnięciu pokroić wafle na prostokąty lub romby. Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak w upalne dni lepiej schować do lodówki. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.