Roladki z tortilli z pastą jajeczną
Roladki z tortilli z pastą jajeczną
9 kwietnia 2020
Proste ciastka z dodatkami do wyboru
Proste ciastka z dodatkami do wyboru
2 maja 2020

Składniki:

  • 600-700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 bułka lub 4 kromki weki
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 lub półtorej płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

Przygotowanie

1
Bułkę pokroić na małe kawałeczki i zalać mlekiem do namoczenia. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Do mięsa dodać jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy i zioła. Dobrze wymieszać (najlepiej ręką), a następnie dodać bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła. Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy do ciasta. Uformować w podłużny, zaokrąglony od góry kształt (na podobieństwo grubej bagietki).
2
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 60-75 minut, do lekkiego przyrumienienia. Podawać na gorąco lub zimno (np. do kanapek). Do pieczeni świetnie pasuje sałatka jarzynowa. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.