Krem straciatella do babeczek, tortów i deserów
Krem straciatella do babeczek, tortów i deserów
2021-04-07
Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym
Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym
2021-04-09
Sporo osób omija z daleka przepisy z żelatyną. Powodem często są złe doświadczenia z jej rozpuszczaniem. Najczęściej używana jest żelatyna w proszku/drobnych granulkach. Zazwyczaj wskazówki na opakowaniu mówią, że wystarczy rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Jeżeli żelatyna ma postać bardzo drobnego proszku, taki sposób może się sprawdzić. Niestety, przy nieco większych granulkach metoda ta często zawodzi. W rezultacie ciasto, deser lub krem, do którego chcemy ją wykorzystać, ma pełno grudek i nie tężeje tak, jak powinien. Można jednak w łatwy i skuteczny sposób temu zapobiec. Sprawdź wskazówki Pasibrzuszka, jak w łatwy i skuteczny sposób rozpuszczać żelatynę.

Przygotowanie

Jak rozpuszczać żelatynę, by uniknąć grudek?

1
W każdym przepisie kulinarnym z użyciem żelatyny przeważnie jest podana konkretna ilość żelatyny potrzebnej do przygotowania wybranego dania. Niestety nie wszystkie przepisy podają konkretną ilość wody lub innego płynu (np. śmietanki lub mleka) potrzebnego do rozpuszczenia tej żelatyny. Aby żelatyna mogła dobrze napęcznieć, a następnie się rozpuścić, na 1 łyżeczkę żelatyny w proszku potrzeba ok. 25 ml wody (5 łyżeczek), zaś na 1 łyżkę żelatyny - 50 ml wody (5 łyżek),
2
Na początek nalać do kubka odpowiednią ilość zimnej wody (może być w temperaturze pokojowej). Do wody wsypać potrzebną ilość żelatyny (stosunek wody do żelatyny zgodnie z proporcjami podanymi w pkt 1). Dokładnie wymieszać i odstawić na 7-10 minut do napęcznienia.
3
Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą.
4
Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek. Może to zająć kilka minut. Po włożeniu łyżeczki do rozpuszczonej żelatyny i wyciągnięciu, na łyżeczce nie powinny zostać żadne nierozpuszczone grudki. Należy uważać, by nie przegrzać żelatyny. Może być ciepła, ale nie gorąca. Z pewnością nie można doprowadzić do jej wrzenia, gdyż wtedy straci swoje właściwości żelujące. W trakcie podgrzewania żelatyny sprawdzać co jakiś czas, czy woda w garnku nie wykipiała ;)
5
Kubek z całkiem rozpuszczoną żelatyną odstawić na chwilę do przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny włożyć 2-4 łyżki masy, którą chcemy zagęścić (kremu, masy serowej lub musu owocowego) i dokładnie wymieszać, żeby wyrównać temperaturę masy i żelatyny. Następnie wlewać cienkim strumieniem żelatynę do docelowej masy, cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem.
6
Dalej postępować zgodnie z wybranym przepisem. Gdyby zdarzyło się tak, że mimo wszystko żelatyna po wymieszaniu z masą zbiła się w grudki, podgrzać masę w kąpieli wodnej, czyli ustawić miskę na garnku z parującą wodą i podgrzewać na słabym ogniu (jak wcześniej samą żelatynę), cały czas mieszając do rozpuszczenia grudek. Powodzenia!

Komentarze są wyłączone.