Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady
2021-02-03
Czekoladowo-karmelowe chrupki kukurydziane
Czekoladowo-karmelowe chrupki kukurydziane
2021-02-05
Wabią swym wyglądem i zapachem... Może właśnie dlatego nazywane są jabłkowymi różami :) Na szczęście róże z ciasta francuskiego nie kłują, ale delikatnie pieszczą podniebienie. Spróbuj, żeby się przekonać :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: garść rodzynek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

róż z jabłek i ciasta francuskiego

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). W międzyczasie umyć jabłka, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych (nie obierać ze skórki!).
2
Pokroić jabłka na bardzo cienkie plasterki. Do rondelka wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny i dodać 2 łyżki cukru. Wymieszać i zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, przełożyć do niej ostrożnie plasterki jabłka i gotować przez ok. 90 sekund.
3
Następnie delikatnie przełożyć plasterki jabłka na sitko, żeby odsączyć wodę. Po paru minutach ułożyć plasterki pojedynczo na ręczniku papierowym i zostawić na kilka minut.
4
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować w górę, dół i na boki, żeby było cieńsze (jednak nie przesadzić z wałkowaniem). 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto francuskie i palcami wyrównać.
5
Za pomocą radełka lub ostrego noża pokroić ciasto na 8 równych pasków (ok. 6-8 cm szerokości). Osuszone plasterki jabłka ułożyć na lewej krawędzi pierwszego paska skórką do góry tak, by plasterki zachodziły na siebie, część jabłka znajdowała się na cieście, a część wystawała poza jego krawędź. Poniżej plasterków można ułożyć kilka rodzynek zachowując między rodzynkami dość duże odstępy.
6
Prawą krawędź paska zawinąć na lewą i podociskać palcami. Następnie zwinąć pasek w dość luźny rulonik i włożyć do foremki silikonowej lub papierowej. Końcówkę paska docisnąć do ciastka, żeby się nie odkleiła w trakcie pieczenia. Powtórzyć to samo z wszystkimi paskami ciasta. Zarówno w przypadku papierowych jak i karbowanych foremek silikonowych w trakcie pieczenia na bokach ciastka powstaje ładny wzorek. Można jednak wkładać ciastka również bezpośrednio do zbiorczej gładkiej foremki silikonowej przeznaczonej do wypieku muffinek. Osobiście wolę foremki silikonowe od papierowych, gdyż papier czasami ciężko oderwać od upieczonego ciastka. Róże w foremkach papierowych również warto włożyć do zbiorczej foremki na muffinki, żeby nie rozkładały się zbytnio na boki w trakcie pieczenia.
7
Przykryć ciastka od góry papierem do pieczenia pozostałym po cieście francuskim. Piec w rozgrzanym piekarniku w 210 stopniach, grzanie góra-dół, przez ok. 20 minut na dolnej półce. Następnie przełożyć na środkową półkę i piec dalej pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie ściągnąć papier i piec przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Wystudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
8
Jabłkowe róże najlepsze są tego samego dnia, ale można je przechować na drugi dzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.