Bułki pszenne
Bułki pszenne (drożdże świeże)
6 grudnia 2019
Sałatka z buraczków, groszku i jajek
Buraczki z groszkiem i jajkiem
8 grudnia 2019

Pałeczki do chrupania

Pałeczki do chrupania

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 160 g mąki pszennej typ 650 lub zwykłej (typ 450, 500, 550)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: zioła do smaku (np. bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie

1
Zagotować wodę w garnku. W międzyczasie przesiać mąkę do miski, wsypać sól, proszek do pieczenia i opcjonalnie zioła. Wymieszać.
2
Gdy woda się zagotuje, wsypać do niej szybkim ruchem mieszankę z mąki, wyłączyć ogień i energicznie mieszać, aż masa stanie się jednolita, bez grudek i zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia.
3
Lekko przestudzone ciasto ugniatać palcami aż stanie się plastyczne i gładkie. Odrywać po kawałeczku i formować w cienkie, kilkunastocentymetrowe wałeczki (ok.13-18cm), nie muszą być równej długości. Można pozawijać wałeczki jeden na drugi lub nadać im jakiś inny kształt. W trakcie smażenia na pałeczkach zrobią się bąbelki/wypustki.
4
Na głębokiej patelni lub w szerszym garnku rozgrzać olej. Wałeczki wkładać do gorącego oleju i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno. Pałeczki można jeść same lub z ulubionym dipem. Świetnie nadają się jako przekąska na spotkaniach towarzyskich. Smacznego!
  • Pałeczki do chrupania
  • Pałeczki do chrupania

Komentarze są wyłączone.