Babeczki z czekoladowym kremem i solonym karmelem
Babeczki z kremem czekoladowym i solonym karmelem
2 listopada 2020
Puszysty chlebek bananowy
Puszysty chlebek bananowy
4 listopada 2020
Moją ulubioną pizzą jest pizza hawajska. Ten cudowny zapach domowej pizzy w połączeniu ze słodyczą ananasa zdecydowanie pobudza apetyt :) Jeżeli masz wypiekacz do chleba, polecam skorzystanie z funkcji "ciasto zagniatane". Automat odwali robotę za Ciebie, a Ty będziesz mieć więcej czasu dla siebie!

Składniki na ciasto (3 blachy):

  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 350 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
  • lyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Dodatki na 1 pizzę:

  • ok. 100 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilka plastrów szynki
  • 1/3 puszki ananasa w lekkim syropie
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
  • opcjonalnie: pół kulki mozzarelli (ok. 50 g po odsączeniu)
  • opcjonalnie: 2 kulki mrożonego szpinaku

Dodatki na 3 pizze:

  • ok. 300 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilkanaście plastrów szynki
  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 duże papryki czerwone
  • opcjonalnie: 1 duża papryka żółta
  • opcjonalnie: pół papryki zielonej
  • opcjonalnie: półtorej kulki mozzarelli (ok. 150 g po odsączeniu)
  • opcjonalnie: 5-6 kulek mrożonego szpinaku

Przygotowanie

1
Do automatu do pieczenia chleba dodać w następującej kolejności: mleko lub wodę (najlepiej ciepłe, ale nie gorące), oliwę, cukier, sól, mąkę oraz pokruszone świeże drożdże lub drożdże instant. Wybrać program do ugniatania ciasta (w moim automacie ten program nazywa się "ciasto zagniatane" i trwa 1 godz. i 50 minut).
2
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
3
Blat oraz wałek posypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
4
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
5
Szynkę pokroić na mniejsze kawałeczki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Mozzarellę (opcjonalnie) również. Jeżeli ananas jest w plasterkach, pokroić na kawałeczki. Paprykę pokroić w kostkę lub pióra. Szpinak (opcjonalnie) rozdrobnić.
6
Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół (czas pieczenia ok. 15-20 minut).
7
Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - najpierw szynkę, następnie szpinak, paprykę, ananas, kukurydzę oraz mozzarellę. Nie dodawać na razie żółtego sera!
8
Gdy piekarnik się nagrzeje, wsadzić pierwszą blachę (każdą pizzę pieczemy pojedynczo). Po ok. 7 minutach wyciągnąć blachę i zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura. Szybko posypać pizzę żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
9
Brzegi upieczonej pizzy można ewentualnie posmarować odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.