Deser pistacjowy z bezą
Deser pistacjowy z bezą
2021-10-02
Jak odświeżyć zwiędłą rukolę lub inną sałatę?
Jak odświeżyć zwiędłą rukolę lub inną sałatę?
2021-10-08
Pyszny krem z likierem jajecznym (advocaat), masą kajmakową i chrupiącą bezą. Idealny do kostki alpejskiej i różnych deserów.

Składniki na krem z ajerkoniakiem i bezą:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak), ok. 510 g
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 ml adwokata (ajerkoniaku)
  • 250 g bezików
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (używam Inki)
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Krem z ajerkoniakiem i bezą

1
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie zmniejszyć obroty do minimum, dodać wystudzoną kawę i dodawać po łyżce masy kajmakowej.
2
Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem adwokat (ajerkoniak). Miksować tylko do połączenia składników.
3
Beziki pokruszyć, ale niezbyt drobno. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
4
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem potrzymać krem przez ok. 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Krem z advocaatem (likierem jajecznym) jest idealny do kostki alpejskiej i różnych deserów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.