Likier krówkowy
Likier krówkowy
2021-01-12
Sernik z polewą karmelową i mlekiem w proszku
Sernik z polewą karmelową i mlekiem w proszku
2021-01-15
Jedną z najbardziej popularnych polew do ciast, tortów i różnego rodzaju deserów jest polewa czekoladowa. Można ją wykonać w szybki i prosty sposób używając jedynie mleka, kakao, masła i cukru. Bez konieczności rozpuszczania tabliczki czekolady ;)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

polewy czekoladowej do ciast i deserów

1
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając (łyżką lub trzepaczką) podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zyska jednolitą konsystencję, a cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 2-4 minuty do lekkiego przestudzenia.
2
Ciepłą polewę wyłożyć na ciasto. Można to zrobić łyżką i wyrównać szpatułką albo przełożyć polewę do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę woreczka, by powstała niewielka dziurka i wylewać np. okrężnym ruchem na górę ciasta, by zrobić ciekawy wzorek. Polewą można też udekorować boki tortu lub polać gofry czy desery. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.