Likier krówkowy
Likier krówkowy
2021-01-12
Sernik z polewą karmelową i mlekiem w proszku
Sernik z polewą karmelową i mlekiem w proszku
2021-01-15
Jedną z najbardziej popularnych polew do ciast, tortów i różnego rodzaju deserów jest polewa czekoladowa. Można ją wykonać w szybki i prosty sposób używając jedynie mleka, kakao, masła i cukru. Bez konieczności rozpuszczania tabliczki czekolady ;)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

polewy czekoladowej do ciast i deserów

1
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając (łyżką lub trzepaczką) podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zyska jednolitą konsystencję, a cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 2-4 minuty do lekkiego przestudzenia.
2
Ciepłą polewę wyłożyć na ciasto. Można to zrobić łyżką i wyrównać szpatułką albo przełożyć polewę do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę woreczka, by powstała niewielka dziurka i wylewać np. okrężnym ruchem na górę ciasta, by zrobić ciekawy wzorek. Polewą można też udekorować boki tortu lub polać gofry czy desery. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.