Żelka truskawkowa do tortu (z mrożonych truskawek)
Żelka truskawkowa do tortu (z mrożonych truskawek)
2021-04-20
Jak uratować zwarzony krem maślany?
Jak uratować zwarzony krem maślany?
2021-04-23
Mini czebureki z sosem czosnkowym to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Pyszna chrupiąca skórka, a pod nią soczyste mięso. Do tego sos czosnkowy, czerwona papryka lub pomidor. Znajomi z pewnością nie wyjdą głodni ;)

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 480 g mąki pszennej tortowej lub typ 650
  • dodatkowo 80 g mąki do sparzenia
  • półtorej łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki wódki


  • Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na mięsne nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • 5 łyżek zimnej wody lub rosołu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego majeranku

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany (12-18%) lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: szczypta soli
  • opcjonalnie: pieprz do smaku

Przygotowanie

mini czebureków z sosem czosnkowym

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA PARZONEGO: wodę zagotować razem z olejem i solą. Do wrzątku wsypać szybkim ruchem 80 g mąki i energicznie mieszać łyżką lub trzepaczką. Po krótkiej chwili wyłączyć ogień i mieszać dalej, aż masa stanie się jednolita i gładka, bez żadnych grudek. Gdyby nie udało się rozetrzeć grudek, można zmiksować masę blenderem. Odstawić do wystudzenia.
2
PRZYGOTOWANIE FARSZU Z MIĘSA: cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wlać kefir oraz 5 łyżek rosołu lub wody i wszystko dobrze wymieszać. Powstała masa będzie dość luźna. Przykryć masę pokrywką i odstawić do przegryzienia.
3
Do przestudzonego ciasta wbić jajko i dobrze wymieszać mikserem. Wlać wódkę, wsypać pozostałą mąkę i bardzo dobrze zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
4
Ciasto po wyjęciu z lodówki ugniatać przez chwilę. Następnie podzielić na 18 równych części i każdą część rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 14 cm.
5
Na każdy placek nakładać po dwie pełne łyżeczki farszu, spłaszczyć go trochę i mocno zlepić brzegi placka palcami. Docisnąć brzegi widelcem.
6
Do garnka lub głębokiej patelni wlać niepełną butelkę oleju i dobrze rozgrzać na średniej mocy ognia. Smażyć po 2-3 sztuki na raz. Jeżeli czebureki są w całości zanurzone w oleju, czas smażenia trwa ok. 5-7 minut. Pod koniec tego czasu obrócić czebureki na chwilę na drugą stronę. Jeżeli natomiast jedna strona czebureka wystaje ponad poziom oleju, smażyć przez 5-6 minut z jednej strony, a następnie obrócić na drugą i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Jeżeli czebureki bardzo szybko się przyrumieniają, zmniejszyć nieco ogień. Nie wyciągać czebureków zbyt szybko, żeby mięso zdążyło się ugotować. Po usmażeniu odsączyć czebureki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
7
PRZYGOTOWANIE SOSU CZOSNKOWEGO: czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Dodać czosnek, sól i pieprz (opcjonalnie).
8
Surowe czebureki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, a usmażyć tuż przed przyjściem gości. Ewentualnie usmażyć od razu, a później podgrzać w mikrofalówce. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.