Pomidorowo-musztardowy sos do grilla
Pomidorowo-musztardowy sos do grilla
4 maja 2020
Zapiekanka mozaika z mięsem mielonym
9 maja 2020

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka (ok. 1,3 kg)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

  • Dodatkowo:
  • 3 tacki do grilla

Przygotowanie

1
Grube filety z kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek, tak by powstały 4 kotlety. Jeżeli do piersi jest "przyczepiona" dodatkowa mniejsza część, odkroić ją na piątego kotleta. Jeżeli filety są małe i dość cienkie, wystarczy podzielić fileta w poprzek na dwa kotlety. Ewentualnie grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż, by powstały 3 kotlety z jednego fileta.
2
Każdy kawałek wkładać do torebki foliowej (np. śniadaniowej) i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa (ewentualnie wałkiem). Torebka zapobiegnie rozpadaniu się mięsa oraz pryskaniu.
3
Przyprawy oraz zioła wymieszać w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części. Wymieszane przyprawy wetrzeć w filety z obu stron. Przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać delikatnie ręką. Pomiędzy filety ułożyć pokrojone ząbki czosnku.
4
Mięso przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę-dwie do zamarynowania. Można też wstawić do lodówki na całą noc.
5
Przed grillowaniem poukładać kotlety na tacce do grilla, czosnek ułożyć między kotletami. Smażyć na grillu przez ok. 15-25 minut do zarumienienia, co jakiś czas obracając na drugą stronę, żeby filety równomiernie się upiekły. Kotlety powinny być wysmażone w środku, jednak niezbyt mocno przyrumienione, żeby zachowały soczystość.
6
Jeżeli jakieś kotlety zostaną na drugi dzień, można je pokroić na kawałeczki i wykorzystać do pysznej tortilli. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.