Kurczak po chińsku wg Pasibrzuszka
Kurczak po chińsku wg Pasibrzuszka
20 lutego 2020
Racuszki migdałowe z rodzynkami i jabłkami
Racuszki migdałowe z rodzynkami i jabłkami
22 lutego 2020

Składniki na 40 sztuk:

  • 250 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 3 krople aromatu migdałowego (ewentualnie waniliowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka brandy lub wódki

Składniki na 80 sztuk:

  • 500 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 6 kropli aromatu migdałowego (ewentualnie waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki brandy lub wódki

Przygotowanie

1
Twaróg rozetrzeć widelcem z cukrem, jajkiem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, aromatem migdałowym (lub waniliowym) oraz alkoholem (alkohol zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu). Proszek do pieczenia wsypać do mąki i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy twarogowej i wymieszać widelcem. Następnie wsypać resztę mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
2
Mokrymi rękami formować z masy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smażyć do równomiernego zarumienienia (przez ok. 4-5 minut) na dobrze rozgrzanym oleju. Oleju musi być na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna. Jeśli po wrzuceniu pączka, przyklei się on do dna, odkleić delikatnie łopatką. Pączki powinny mieć wystarczająco dużo miejsca, żeby mogły się swobodnie obracać, wówczas ładnie przyrumienią się z obu stron. Gdy przy formowaniu kuleczek masa zacznie kleić się do rąk, zmoczyć ręce wodą.
3
Po usmażeniu układać pączusie na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.
4
Najlepiej przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, dłużej zachowają świeżość. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.