Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka faszerowane z pieczarkami
2023-04-19
Kopytka
Jak mrozić kopytka?
2023-04-23
Beza to jeden z moich ulubionych deserów. Przygotowuję bezy z różnymi kremami i dodatkami. Tym razem podaję przepis na standardową bezę Pavlova z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Mega pyszna :)

Składniki na bezę:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem z bitej śmietany:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru (niekopiastych)
  • owoce sezonowe (ilość wg uznania), np. truskawki, maliny, borówki, kiwi, banany, winogron
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby zdążyła porządnie się wysuszyć.

  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Bitą śmietanę można przygotować tuż przed podaniem lub 3-4 godziny wcześniej

  • Przygotowanie

    beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

    1
    Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
    5
    Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Zwilżyć łyżkę wodą i pociągnąć łyżką po bokach bezy, prowadząc łyżkę od dołu do góry. Dzięki temu beza zyska ładny kształt.
    6
    Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    7
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
    8
    PRZYGOTOWANIE KREMU: cukier puder wymieszać ze Śmietan-fix'em. Śmietankę ubijać przez chwilę na średnich obrotach, gdy zacznie lekko gęstnieć dodać cukier puder wymieszany ze Śmietan-fix'em. Ubijać przez 1-2 minuty na wysokich obrotach, następnie zmniejszyć obroty i ubijać dalej do uzyskania puszystej konsystencji.
    9
    Owoce sezonowe w razie potrzeby pokroić na plasterki (np. banany, kiwi, truskawki). Na bezę wyłożyć 3-4 łyżki bitej śmietany i ułożyć część owoców. Następnie wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
    11
    Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.