Pasteryzacja. Jak pasteryzować słoiki w wodzie?

Woda smakowa z wiśniami i miętą
Woda smakowa z wiśniami i miętą
2021-07-24
Bezy mini Pavlova z kremem lawendowym
Bezy mini Pavlova z kremem lawendowym
2021-07-27
Pasteryzacja. Jak pasteryzować słoiki w wodzie?
Nie ma to jak domowe przetwory. Uwielbiamy mamine i babcine konfitury oraz różne inne cuda zamknięte w słoikach na zimę. Przez długi czas bałam się jednak brać samodzielnie za domowe przetwory, gdyż przerażała mnie... pasteryzacja ;) Na samą myśl o pasteryzowaniu miałam przed oczami wizję wybuchających słoików i szkła rozlatującego się po całej kuchni z całą jego zawartością :P Okazuje się jednak, że z procesem pasteryzowania różnych przetworów da się łatwo zaprzyjaźnić. A ta duma i radość przy odkręcaniu kolejnych słoiczków zimą i przywoływaniu smaków lata, to coś niesamowitego. Także wyciągamy słoiki i bierzemy się do roboty!

Co należy przygotować?

  • słoiki z zakrętkami
  • czystą ściereczkę kuchenną lub pieluszkę tetrową
  • szeroki garnek
  • ręcznik kuchenny

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Pasteryzacja polega na podgrzewaniu zakręconych słoików z przetworami spożywczymi w temperaturze od 75 do 100 stopni C. Pozwala zachować wartości odżywcze owoców i warzyw, witaminy i minerały zawarte w przetworach, a jednocześnie przedłużyć ich czas przydatności do spożycia.

  • Do pasteryzacji należy używać dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików oraz zakrętek.

  • Słoiki i zakrętki nie muszą być nowe (mogą być wielokrotnie używane), jednak nie mogą być uszkodzone.

  • Do słoików należy wkładać gorące, a nie wystudzone przetwory.

  • Nakładając przetwory do słoików należy zostawić ok. 1-3 cm (w zależności od wielkości słoika) wolnego miejsca u góry.

  • Przygotowanie

    Pasteryzacja (wekowanie). Jak pasteryzować (wekować) słoiki w wodzie?

    1
    Słoiki włożyć do szerokiego garnka, zakrętki powkładać między słoiki. Do słoików wlać wrzącą wodę do samej góry, zakrętki również zalać w całości wrzątkiem. Zostawić tak na kilka minut do wyparzenia. Po kilku minutach wylać wodę ze słoików i wytrzeć do sucha czystą ściereczką kuchenną. Zakrętki również powycierać.
    2
    Do wyparzonych słoiczków przekładać jeszcze gorące przetwory, zostawiając ok. 1-3 cm wolnej przestrzeni między powierzchnią przetworów a zakrętką. Następnie dokładnie zakręcać nakrętki. Zakręcone słoiki z przetworami wstawić do garnka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną lub pieluszką tetrową w taki sposób, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani nie stykały się ze sobą. Zalać gorącą wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Zagotować na średnim lub nieco większym ogniu. Gotująca się woda nie może sięgać poziomu zakrętek. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym lub średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Pilnować, by słoiki się nie przewracały. Jeżeli przewracają się, zmniejszyć ogień.
    3
    Po tym czasie wyciągać ostrożnie słoiki z garnka i osuszać ściereczką kuchenną. Ustawiać na macie silikonowej lub ręczniku kuchennym odwracając do góry dnem.
    4
    Po ustawieniu wszystkich słoików można je przykryć dodatkowo ręcznikiem kuchennym. Zostawić tak na całą noc lub dobę. Po tym czasie odwrócić słoiki. Jeżeli mają zakrętki typu "twist off - click", wcisnąć palcem środek zakrętki. Może być tak, że część zakrętek już będzie wklęsła, a część "kliknie" przy wciśnięciu palcem. Tak czy siak, dobrze zapasteryzowana zakrętka nie powinna z powrotem się wybrzuszyć do góry, czyli nie może klikać w tę i we w tę. Jeżeli tak się dzieje, należy spróbować zapasteryzować dany słoik jeszcze raz lub wymienić zakrętkę na nową (możliwe, że ta jest uszkodzona).
    5
    Po upływie nocy lub doby całkowicie wystudzone słoiki najlepiej przenieść w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy, nieogrzewanej spiżarni lub garażu). Po otwarciu przechowywać słoik z zawartością w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.