Muffinki czekoladowe z nadzieniem miętowym
Muffinki czekoladowe z nadzieniem miętowym
2021-03-03
Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
2021-03-05
Konfitura z rajskich jabłuszek
Te cudowne, małe jabłuszka w pełni zasługują na swą nazwę - konfitury z rajskich jabłuszek są po prostu boskie! Pamiętam, jak w dzieciństwie jeździłam z dziadkami zbierać te śmieszne mini jabłka. Później babcia robiła z nich przepyszne konfitury. Ten smak pamiętam do dziś. Teraz sama robię konfiturę z rajskich jabłek i nieodmiennie rozkoszuję się ich smakiem :)

Składniki:

  • 2,5 kg rajskich jabłuszek
  • 3 kg cukru
  • 1,2 l wody + woda do zalewania
  • szczypta kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

konfitury z rajskich jabłuszek

1
Jabłuszka umyć i lekko osuszyć. Nie usuwać ogonków. Każde jabłuszko ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką (lub szpilką do roladek) i przełożyć do dużej miski lub garnka.
2
Do 1,2 l wody dodać kwasek cytrynowy lub sok cytryny i wymieszać. Zalać tą wodą jabłuszka i zostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotować osobno 1,2 l wody.
3
Po 5 minutach wylać wodę z kwaskiem i zalać jabłuszka 1,2 l wrzącej wody. Zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wylać gorącą wodę, a jabłuszka przepłukać bardzo zimną wodą.
5
Do rondelka wlać 1,2 l wody. Dodać cukier i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną wodą (nie musi być całkiem wystudzona, może być ciepła, ale nie gorąca) zalać jabłuszka i odstawić na 1 dobę.
6
Po dobie syrop z jabłuszek przelać do garnka i zagotować. Po paru minutach gotowania zalać syropem ponownie jabłuszka i odstawić na kolejną dobę.
7
Na trzeci dzień jabłuszka razem z syropem gotować przez ok. godzinę na bardzo słabym ogniu (przy mocniejszym ogniu jabłka zaczną pękać i zrobi się pulpa). Po godzinie wyłączyć ogień i zostawić jabłuszka do lekkiego przestudzenia.
8
Słoiki przepłukać wrzącą wodą, a następnie przełożyć do nich delikatnie przestudzone jabłuszka i zalać syropem. Syrop, który zostanie również przelać do słoika. Dobrze zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem. Zostawić tak na cały dzień lub noc.
9
Po tym czasie najlepiej przechowywać w zaciemnionym i w miarę chłodnym pomieszczeniu. Konfitury najwcześniej zacząć otwierać po ok. 5-6 tygodniach, żeby jabłuszka zdążyły odpowiednio przesiąknąć syropem i skruszeć.
10
Jabłuszka i syrop wyśmienicie pasują do naleśników, racuszków, gofrów, deserów z bitą śmietaną itd. Trzeba jedynie pamiętać, że mają gniazda nasienne, które są dość twarde. Jabłuszkami można również ozdobić ciasta czy torty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.