Muffinki czekoladowe z nadzieniem miętowym
Muffinki czekoladowe z nadzieniem miętowym
2021-03-03
Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
2021-03-05
Te cudowne, małe jabłuszka w pełni zasługują na swą nazwę - konfitury z rajskich jabłuszek są po prostu boskie! Pamiętam, jak w dzieciństwie jeździłam z dziadkami zbierać te śmieszne mini jabłka. Później babcia robiła z nich przepyszne konfitury. Ten smak pamiętam do dziś. Teraz sama robię konfiturę z rajskich jabłek i nieodmiennie rozkoszuję się ich smakiem :)

Składniki:

  • 2,5 kg rajskich jabłuszek
  • 3 kg cukru
  • 1,2 l wody + woda do zalewania
  • szczypta kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

konfitury z rajskich jabłuszek

1
Jabłuszka umyć i lekko osuszyć. Nie usuwać ogonków. Każde jabłuszko ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką (lub szpilką do roladek) i przełożyć do dużej miski lub garnka.
2
Do 1,2 l wody dodać kwasek cytrynowy lub sok cytryny i wymieszać. Zalać tą wodą jabłuszka i zostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotować osobno 1,2 l wody.
3
Po 5 minutach wylać wodę z kwaskiem i zalać jabłuszka 1,2 l wrzącej wody. Zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wylać gorącą wodę, a jabłuszka przepłukać bardzo zimną wodą.
5
Do rondelka wlać 1,2 l wody. Dodać cukier i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną wodą (nie musi być całkiem wystudzona, może być ciepła, ale nie gorąca) zalać jabłuszka i odstawić na 1 dobę.
6
Po dobie syrop z jabłuszek przelać do garnka i zagotować. Po paru minutach gotowania zalać syropem ponownie jabłuszka i odstawić na kolejną dobę.
7
Na trzeci dzień jabłuszka razem z syropem gotować przez ok. godzinę na bardzo słabym ogniu (przy mocniejszym ogniu jabłka zaczną pękać i zrobi się pulpa). Po godzinie wyłączyć ogień i zostawić jabłuszka do lekkiego przestudzenia.
8
Słoiki przepłukać wrzącą wodą, a następnie przełożyć do nich delikatnie przestudzone jabłuszka i zalać syropem. Syrop, który zostanie również przelać do słoika. Dobrze zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem. Zostawić tak na cały dzień lub noc.
9
Po tym czasie najlepiej przechowywać w zaciemnionym i w miarę chłodnym pomieszczeniu. Konfitury najwcześniej zacząć otwierać po ok. 5-6 tygodniach, żeby jabłuszka zdążyły odpowiednio przesiąknąć syropem i skruszeć.
10
Jabłuszka i syrop wyśmienicie pasują do naleśników, racuszków, gofrów, deserów z bitą śmietaną itd. Trzeba jedynie pamiętać, że mają gniazda nasienne, które są dość twarde. Jabłuszkami można również ozdobić ciasta czy torty. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.