Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
2021-01-31
Szybki sos czosnkowy do przystawek
Szybki sos czosnkowy do kanapek i przystawek
2021-02-02
Malutkie, słodkie, pyszne rogaliki z ciasta francuskiego, z makiem i polewą z białej czekolady doskonale się sprawdzą jako szybki deser, gdy masz mało czasu, za to dużą ochotę na coś słodkiego. Możesz je dodatkowo posypać siekanymi orzechami i rozkoszować się jeszcze ciepłymi rogalikami prosto z piekarnika :)

Składniki na rogaliki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 300 g masy makowej
  • 1 żółtko

Składniki na polewę czekoladową:

  • pół tabliczki białej czekolady (ok. 50 g)
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • opcjonalnie: pół garści orzechów włoskich
  • opcjonalnie: pół garści prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie

rogalików z makiem i białą czekoladą

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po tym czasie rozwinąć i delikatnie rozwałkować. Następnie przekroić ciasto wzdłuż na pół. Każdą połówkę podzielić na 10 trójkątów (najlepiej za pomocą radełka). Na podstawę każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę masy makowej i zawijać ciasto w kierunku wierzchołka trójkąta. Po zwinięciu brzegi rogalika zawinąć lekko w dół w delikatną podkówkę.
2
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, grzanie góra-dół, przez ok. 15-18 minut.
3
Orzechy laskowe można kupić już uprażone lub wysypać na suchą patelnię i podgrzewać przez kilka minut na niedużym ogniu, aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Wówczas odłożyć na chwilę orzechy do przestudzenia, a następnie pocierać w dłoni po kilka orzechów. Gdy orzechy będą trzeć o siebie nawzajem, skórka sama zejdzie. Zarówno orzechy włoskie (ze skórką), jak i obrane uprażone orzechy laskowe drobno posiekać i wymieszać razem.
4
Czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać razem ze śmietanką w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy czekolada się rozpuści, a masa zyska jednolitą, gładką konsystencję, zdjąć z ognia i trochę przestudzić. Upieczone rogaliki ozdobić polewą czekoladową i posypać orzechami.
5
Jeżeli rogaliki nie zostaną w całości spożyte tego samego dnia, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas zachowają świeżość przez parę dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.