Szybkie ciasto jogurtowe
Szybkie ciasto jogurtowe
5 października 2020
Pieczona łopatka z ziemniakami i fasolką szparagową
Pieczona łopatka z ziemniakami i fasolką szparagową
6 października 2020
Wprost przepadam za gorącą czekoladą :) Niestety niewiele kawiarni proponuje taką prawdziwą, gęstą czekoladę, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa. A wystarczy tak niewiele - śmietanka, kakao i cukier, by wyczarować ten magiczny napój i móc delektować się nim w długie jesienne wieczory przy dobrej książce, filmie lub muzyce :)

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru białego (ja używam cukru waniliowego domowej roboty)
  • 4 średnio czubate łyżki kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru waniliowego z torebki
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

1
Śmietankę przelać do niedużego rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. W przypadku zwykłego białego cukru można dodać cukier waniliowy z torebki. Polecam jednak użycie waniliowego cukru domowej roboty (przepis na dole strony) zamiast zwykłego cukru.
2
Gdy cukier się rozpuści, dodać kakao i dalej podgrzewając dokładnie wymieszać. Pod koniec można dodać łyżeczkę masła. Podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeżeli zacznie wrzeć, zmniejszyć trochę ogień i przez chwilę jeszcze gotować do zgęstnienia. Ważne, by do mieszania używać całkiem suchej łyżki (niezmoczonej wodą), żeby do czekoladowej masy nie dostała się ani kropla wody (może to spowodować zwarzenie czekolady).
3
Po odstawieniu z ognia przelać czekoladę do filiżanek. Po chwili zrobi się jeszcze bardziej gęsta. Górę można udekorować cukrem pudrem (świetnie nadają się do tego nakładki z tostera) lub bitą śmietaną. Spożywać łyżeczką :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.