Tort truflowy
Tort truflowy
2022-01-27
Nuggetsy z udek kurczaka
Nuggetsy z udek kurczaka
2022-02-28
Puszysty lekki krem jajeczny przełożony biszkoptami i oprószony kakao. Deser tiramisu o cudownym, charakterystycznym smaku jest wyśmienity zarówno w ciepłe letnie dni, jak i chłodne zimowe popołudnia.

Składniki na klasyczne tiramisu:

  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru (pół szklanki o poj. 200 ml)
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 250 g podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki kakao
  • 250 ml mocnej kawy
  • szczypta soli
  • 30 ml amaretto

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Jajka przed rozbiciem, jeszcze w skorupce, najlepiej umyć pod bieżącą wodą, a następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem. Przełożyć do miseczki i zalać na 5-7 sekund wrzątkiem. Następnie szybko wyjąć jajka z gorącej wody i osuszyć.

  • Przygotowanie

    Klasyczne tiramisu

    1
    Przyrządzić mocną kawę i odstawić do wystudzenia. Po sparzeniu jajek wrzątkiem ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru (50 g) i ucierać mikserem przez ok. 8 minut na jasną, puszystą masę. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a w masie nie będą wyczuwalne żadne grudki, dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i ubijać na wolnych obrotach do połączenia składników. Masa powinna być całkiem gładka.
    2
    Białka przełożyć do wysokiej miski i ubijać przez chwilę mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując na wysokich obrotach. Ubijać do momentu, gdy piana zrobi się sztywna, a cukier całkiem się rozpuści i żadne grudki nie będą wyczuwalne w pianie.
    3
    Następnie do masy z żółtek i mascarpone dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką na gładką masę.
    4
    Do wystudzonej kawy dodać alkohol i wymieszać. Biszkopty zanurzać pojedynczo w kubku z kawą na 1-3 sekundy (nie powinny całkiem przesiąknąć kawą, lecz pozostać lekko chrupiące). Następnie układać dość ciasno w pucharkach (np. przełamane na pół) lub w szklanym naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu jajecznego i posypać połową kakao.
    5
    Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów oraz kremu i posypać resztą kakao.
    6
    Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i schować na minimum 4-5 godzin do lodówki. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.