Keks z bakaliami
Keks z bakaliami
2021-01-05
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
2021-01-09
Proste, klasyczne smaki czasami są najlepsze :) Tym razem postawiłam na wuzetkę z dodatkiem wiśni z domowej konfitury. Pulchne, wilgotne ciasto przełożone lekkim kremem z bitej śmietany, a do tego gęsta polewa czekoladowa. Wyśmienite połączenie prostoty i elegancji :)

Składniki na ciasto:

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 7 płaskich łyżek kakao
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

Do nasączenia ciasta:

  • 200 ml herbaty earl grey lub zwykłej czarnej
  • 30 ml amaretto
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka* wiśni z konfitury lub dżemu porzeczkowego

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na krem:

  • ok. 990 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 130 g cukru pudru (1 szklanka* + 2 łyżki)
  • 3 torebki śmietan-fix

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na polewę czekoladową:

  • 6 łyżek masła (ok. 80 g)
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

tortu W-Z (Wuzetka)

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: białka i żółtka rozdzielić. Białka ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach na pianę. Dalej miksując dodawać po łyżce cukru. Cały czas mieszając do sztywno ubitej piany dodawać po jednym żółtku, a następnie wlewać małymi porcjami olej. Miksować przez kolejne 3-5 minut.
2
Mąkę wymieszać z solą, sodą i kakao. Następnie przesiewać stopniowo do masy z jajek i mieszać ostrożnie łyżką. Papier do pieczenia zmoczyć pod bieżącą wodą i zgnieść w dłoni (będzie łatwiej się układać), wyłożyć nim tortownicę. Przelać do tortownicy ciasto i delikatnie wyrównać.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto dobrze wystudzić.
4
NASĄCZANIE CIASTA: Herbatę zaparzyć i wystudzić. Następnie dodać amaretto, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Wymieszać. Jeżeli w trakcie pieczenia ciasto wybrzuszyło się na środku, odciąć wierzchołek i na chwilę odłożyć. Pozostałe ciasto podzielić na dwa równe blaty. Górną część przełożyć do tortownicy, a odcięty wierzchołek pokruszyć i posypać wzdłuż krawędzi foremki, by wyrównać poziom ciasta. Nasączyć połową herbaty.
5
Drugi blat ciasta obrócić do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika lub dużym płaskim talerzu. Nasączyć pozostałą herbatą. Odstawić do przesiąknięcia.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać aż zgęstnieje. Dalej miksując dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę ubijać na trochę niższych obrotach.
7
Wiśnie z konfitury delikatnie odcedzić i poukładać na nasączonym spodzie, znajdującym się w tortownicy (lub rozsmarować na cieście dżem z czarnej porzeczki). Odłożyć dwie szklanki ubitej śmietany (ok. 400 ml) do lodówki (będzie służyć do dekoracji), a resztę śmietany wyłożyć na wiśnie (dżem) i wyrównać szpatułką.
8
Na górę ostrożnie ułożyć drugi blat ciasta i delikatnie podociskać. Tort będzie wysoki, może wystawać trochę ponad foremkę. Wstawić całość na chwilę do lodówki.
9
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia cukru. Ciepłą polewę wyłożyć na ciasto. Można to zrobić łyżką i wyrównać szpatułką albo przełożyć polewę do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę woreczka, by powstała niewielka dziurka i wylewać okrężnym ruchem na górę ciasta, by zrobić ciekawy wzorek. Tym razem do dekoracji użyłam też złotego brokatu spożywczego, perełek cukrowych oraz resztek słonego karmelu (przepis na solony karmel). Karmel można wylać ruchem okrężnym jak polewę i pociągać wykałaczką raz do środka tortu, raz do siebie. Ewentualnie skrzyżować kilka pasków karmelu i pociągnąć wykałaczką dookoła ruchem spiralnym, żeby utworzyć wzorek.
10
Z lodówki wyciągnąć odłożoną śmietanę. Za pomocą gładkiej szpatułki do ciast nakładać bitą śmietanę na boki tortu i rozprowadzać równomiernie dookoła. Część bitej śmietany przełożyć do woreczka lub szprycy cukierniczej i udekorować tort od góry. Boki tortu można dodatkowo udekorować wzorkiem z polewy czekoladowej. Gotowy tort wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.