Racuszki migdałowe z rodzynkami i jabłkami
Racuszki migdałowe z rodzynkami i jabłkami
22 lutego 2020
Sałatka jarzynowa w wiosennej odsłonie
Sałatka jarzynowa w wiosennej odsłonie
23 lutego 2020

Składniki:

  • 10 niedużych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 5 niedużych marchewek
  • 4-5 ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1
Ziemniaki i marchewkę bez obierania włożyć do jednego garnka i ugotować w lekko posolonej wodzie. Sprawdzać delikatnie widelcem, czy już się ugotowały. Uważać, by nie gotowały się zbyt długo, żeby się potem nie rozpadały przy krojeniu.
2
W międzyczasie ugotować jajka na twardo (ok. 10 minut licząc od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalać zimną wodą i zostawić do ostudzenia.
3
Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Obrać i pokroić drobno jajka. Dodać pokrojone ogórki i odsączony groszek, a następnie majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
4
Zostawić na minimum 30 minut do przegryzienia. Przechowywać w lodówce. Podawać do mięs, wędlin, kanapek lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!


Komentarze są wyłączone.